Elektronik ticaretin işleyişi, denetimi ve muhasebeleştirilmesi
The operation, auditing and accounting of e-commerce
- Tez No: 204561
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP HATUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, E- Ticaretin vergilendirilmesi, muhasebeleştirilmesi vehukuki düzenlemeleriI, E-commerce, Legal framework for e-commerce, Accounting of e-commerceI
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜİŞLETME ANABİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİELEKTRONİK TİCARETİN İŞLEYİŞİ, DENETİMİ VEMUHASEBELEŞTİRİLMESİMURAT SEMERCİDanışman: Yrd. Doç.Dr. Zeynep HATUNOĞLUYıl: 2007, Sayfa: 62Jüri : Yrd. Doç. Dr. Zeynep HATUNOĞLUDoç. Dr. Muhsin KARYrd. Doç. Dr. Salih YEŞİLÖZETElektronik ticaret genel olarak; birey veya kurumların açık ya da kapalı ağortamlarında yazı, ses ve görüntü şeklindeki sayısal bilgilerin işlenmesi, iletilmesi vesaklanması temeline dayanan bir değer yaratmayı amaçlanan ticari işlemlerin tümünüifade etmektedir. Elektronik ticaret yeni bir mevzu olmamasına rağmen, bilişimteknolojisindeki gelişmeler ve küreselleşme olgusu, kullanım düzeyini ve gelişmehızını arttırmıştır.Elektronik ticaret bireyler arası, işletmeler arası, birey ve işletmeler arası vevatandaş-devlet arasında vukuu bulabilecektir. Elektronik ticaretin farklı bir terminolojigeliştirmesi, ilişkilerin tümüyle elektronik ortamda cereyan etmesi, uluslar arası ticariilişkiler kurulması kolaylaştırması mevcut hukuk mevzuatında, elektronik ticaretikapsamına alamayacak şekilde boşluklar ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu nedenlehukuki düzenlemelerin yapılması konusunda derin tartışmalar yaşanmış ancak geneleğilim elektronik ticarete özgü bağımsız hukuki çerçeve oluşturmak yerine, mevcutmevzuatın temel alınarak hukuktaki boşlukların giderilmesi ve düzenlemeler yapılmasışeklinde oluşmuştur. Aynı kanı vergi mevzuatında da geçerli olmuştur. Fakat diğerhukuk dallarından farklı olarak mevcut vergi mevzuatının elektronik ticarete göredüzenlenmesi çok kolay olmayacak ve zaman alacak çalışma sürecini gerektirmiştir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMABSTRACTMA ThesisTHE OPERATION, AUDİTİNG AND ACCOUNTİNG OF E-COMMERCEMURAT SEMERCİSupervisor: Asst. Prof. Dr. Zeynep HATUNOĞLUYear: 2007, Page: 62Jury : Asst. Prof. Dr. Zeynep HATUNOĞLUAssoc. Prof. Dr. Muhsin KARAsst. Prof. Dr. Salih YEŞİLABSTRACTE-commerce in general encompasses creating value for all commercial activitiesbased on the processing, transmit and saving numerical information in the form ofwriting, voice and image within individual or organizational open or closed Networks.Although e-commerce is a relatively new topic, its usage level and development hasincreased over time in response to globalisation and technological developments.E-commerce takes place between individuals (Consumer to Consumer),companies (Business to Business), between individuals and companies (Business toConsumer) and between individuals and government (E-Government). There has been agap within the legal framework regarding to e-commerce due to its nature including itsdifferent terminology, taking place within electronic domain. To fill the gab in the legalframework, various researches have been undertaken. Instead of creating a new legalframework fort he e-commerce, the current approach has been to fill the gab withinexisting legal system and bring in new regulations related to e-commerce. The sameapproach has been taken in the tax framework. Yet, the same task will not be easy in thelax frameworks compared to other law branches and seem to take long time.