Küçük ve orta ölçekli işletmelerde ücret ve ödüllendirme yöntemleri konusunda işgören algılamaları: Kahramanmaraş tekstil işletmelerinde bir alan çalışması
Employee perceptions about wage and reward systems in small and medium sized enterprises: A case study in Kahramanmaraş textile industry
- Tez No: 204562
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NUSRET GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Ölçekli şletmeler, Ücret, Ücret Yönetimi, ÖdüllendirmeYöntemleri, Small and Medium Sized Enterprises, Wage, Wage Management, Ward Systems
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜŞLETME ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZKÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKL ŞLETMELERDE ÜCRET VEÖDÜLLEND RME YÖNTEMLER KONUSUNDA ŞGÖRENALGILAMALARI: KAHRAMANMARAŞ TEKST LŞLETMELER NDE B R ALAN ÇALIŞMASIŞule Dilşad KUYZUDANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Nusret GÖKSUYıl : 2007 Sayfa: 98Jüri : Yrd. Doç. Dr. Nusret GÖKSU: Yrd. Doç. Dr. Zeynep HATUNOĞLU: Doç. Dr. Sami TABANBu araştırmada, tekstil sektöründe uygulanan ücret sistemleri ve ödüllendirmeyöntemleri incelendikten sonra, bu sektörde çalışanların bu konu hakkındaki düşünceleri alınmayaçalışılmıştır.Küçük ve Orta Ölçekli şletmelerde Uygulanan Ücret ve Ödüllendirme YöntemleriKonusunda şgören Algılamaları: Kahramanmaraş Tekstil şletmelerinde Bir Alan Çalışmasıbaşlığını taşıyan bu çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın amacı, tekstilsektöründe çalışanların işyerlerinde uygulanan ücret ve ödüllendirme yöntemleriuygulamalarından haberdar olup olmadığını öğrenmek, kadın ve erkek çalışanların karşılaştırmalıolarak ücretlerinden tatmin derecesini ölçmektir.Alan çalışması sonucunda, tekstil sektöründe çalışan işgörenlerin işletmelerindeuygulanan ücret ve ödüllendirme yöntemleri konusunda memnun oldukları görülmüş, bumemnuniyetin kadın çalışanlarda daha fazla olduğu görülmüştür. Buradan günümüzde üretiminen önemli faktörlerinden olan insan kaynağını işletmelerin ellerinde tutabilmeleri ve onlarınişlerinden haz alarak çalışmaları ve neticede aynı doğrultuda kar elde edebilmeleri için adil birücret sistemi uygulanması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATIONINSTUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisEMPLOYEE PERCEPTIONS ABOUT WAGE AND REWARDSYSTEMS IN SMALL AND MEDIUM SIZED ENTERPRISES: A CASESTUDY IN KAHRAMANMARAŞ TEXTILE INDUSTRYŞule Dilşad KUYZUSupervisor: Assist. Prof.Dr. Nusret GÖKSUYEAR: 2007, PAGE: 98THE JURY: Assist. Prof.Dr. Nusret GÖKSUAssist. Prof.Dr. Zeynep HATUNOĞLUAssoc. Prof.Dr. Sami TABANIn this study, wage and reward systems utilized in textile sector have beeninvestigated along with the opinions of employees about this topic.The thesis, titled as the wage systems and reward methods used within Small andMedium Sized Enterprises, consist of five chapters. The aim of this thesis is to study whetheremployee in Textile sector are aware of wage and reward systems practices in their companies andto measure comparably the satisfaction level of female and male workers with respect to wage.As a result of case research, it has been found that employees working within theTextile sector are satisfied with the practices of wage and reward systems in their companies andsatisfaction level has been found higher among the female workers than male workers.These results show that practices of a fair wage system are required formaintaining employees within the companies and for a better satisfied employees and accordinglyprofits.