Yedi Ada Cumhuriyeti
The Seven Island Republic
  1. Tez No: 204635
  2. Yazar: HÜSEYİN BAHA ÖZTUNÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yedi Ada Cumhuriyeti, Yunanistan, Osmanlı Devleti, İngiltere, Rusya, The Republic of Seven Island, Greece, the Ottoman Empire, England, Russia
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Tezimizin konusu, Mora Yarımadası'nın Kuzeybatısında ve Arnavutluk'ungüneyindeki bölgede, Adriyatik Denizi ve Akdeniz'in kesiştiği yerde bulunan Yedi AdaCumhuriyeti'dir. Bu hususta Türkçe literatürde bir iki makale dışında önemli birçalışma bulunmamaktadır. Yedi Ada Cumhuriyeti'nin Osmanlı Devleti idaresinde kısada olsa hüküm sürdüğü süre zarfındaki faaliyetleri ise hiç ele alınmamıştır. Bu nedenlekonunun yeniden derli toplu bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Ayrıca, konununincelenmesi XIX. yüzyılın başlarında Osmanlı Devleti'nin takip ettiği denge politikasınıve İngiltere, Rusya, Fransa gibi dönemin güçlü devletlerinin Osmanlı Devletiüzerindeki yıkıcı faaliyetlerini ve çıkar ilişkilerini göstermek açısından da ayrı birönem taşımaktadır.Çalışmamızda, Osmanlı Devleti'nin dönemin güçlü devletlerinin çıkarçatışmaları içerisinde kendisini en az zararla kurtarma çabaları açık bir şekildegösterilmiştir. Yine, Osmanlı Devleti içerisinde bulunan Yunan halkının iç işlerindekendisine ait kararlarını alabildiği, bir anayasasının bulunduğu otonom bir yönetimşekli oluşturarak, daha sonraki bağımsızlık hareketlerinde öncü rol üstlendiğini ifadeedilmiştir. Tez konumuzda açıkça göze çarpan önemli bir konu da; İngiltere, Rusya veFransa'nın kendi aralarındaki çıkar çatışmalarının ve bölgedeki iktidar mücadelelerininOsmanlı Devleti'ne nasıl yansıdığıdır. Bu konuda da ayrıntılı bilgiler tezimiziçerisinde yer almaktadır.Tezimizi hazırlarken izlediğimiz yöntem, öncelikle ayrıntılı bir literatürtaraması ve ardından da konu ile ilgili arşiv belgelerine ulaşılması şeklindeözetlenebilir. Elde ettiğimiz materyaller kronolojik sıra ile işlenmiş vedeğerlendirmelerde bulunulmuştur. Yine metin içerisinde belgelerin olabildiğinceorijinalleri sunularak bunlardan çıkarımlar yapılması yolu izlenmiştir. Tezimizinkonusu ile ilgili şekil, tablo, harita, resimler ve bazı belgelerin orijinalleri ilave edilerekde çalışmamız desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is the Seven Island Republic, where the Adriatic Seaand the Mediterranean intersected in the southern region of Albania and thenorthwestern part of the Moran Peninsula. On this matter, there is hardly a significantstudy concerning the topic except for two articles in Turkish literature. The activities ofSeven Island Republic once ruled by the Ottoman State have also not been discussed.Therefore, it is necessary that the matter is re-evaluated completely. In addition, theexamination of the topic is importance in terms of indicating the policy of balancefollowed by the Ottoman State at the early 19th century and the destructive activities ofthe powerful states such as England, Russia and France and their expediency affairsover the Ottoman State.In our thesis, the efforts for saving itself of the Ottoman Empire with the leastdamage against the self-interest quarrels of the Period?s strong states has been shownclearly. Again, it has been said that the Greek people within the Ottoman Empire tookits own decisions in internal affairs, and that it created an autonomous administrativesystem with a constitution, which led to obtain a pioneer role for its next independencyactions. The other important matter seen clearly in our thesis theme is how the self-interest quarrels among England, Russia and France and the power struggles in theregion reflected on the Ottoman Empire. On this subject, there exists enoughinformation in our thesis.The method that we have followed in preparing our thesis may be primarilysummarized as a comprehensive literature research and then collecting the archivaldocuments related to the topic. The materials in our disposition have been processedchronologically and evaluated. Again, original documents have been presented in thetext as much as possible and from these some deductions have been made. Our studyhas also been supported with the addition of figures, charts, illustrations and someoriginal documents concerning our topic.