Media portrayal of the self in In Treatment and Kırmızı Oda within the context of therapeutic culture
Terapi kültürü bağlamında In Treatment ve Kırmızı Oda dizilerinde kendilik temsili
  1. Tez No: 845365
  2. Yazar: ASİYE BİHTER SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kendilik, Terapi Kültürü, Televizyon Dizileri, In Treatment, Kırmızı Oda, Self, Therapeutic Discourse, TV Series, In Treatment, Kırmızı Oda
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezde, iki popüler televizyon dizisi olan In Treatment ve Kırmızı Oda'da kendiliğin medyada nasıl tasvir edildiğinin terapi kültürü bağlamında analizi yapılmaktadır. Çeşitli düşünürlerin ve teorisyenlerin fikirlerinden yararlanarak, çalışma bu dizilerdeki karakterleri analiz etmek için üç yeni kendilik modeli olan ayrık kendilik, ilişkisel kendilik ve performans kendilik içeren yeni bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır. Ek olarak, benliğin karmaşık doğasını ve terapötik uygulamalarla etkileşimini araştırmayı amaçlamaktadır. Özerk bir varlık olarak kendiliğe ilişkin romantik ve modernist anlayışlardan, akışkan ve sosyal olarak inşa edilmiş bir postmodern benlik anlayışına geçişin izini sürmektedir. Bu perspektif değişimi, istikrarlı ve değişmez bir kendilik anlayışını sorgulayan ve benliğin sosyal ve kültürel etkileşimler aracılığıyla sürekli dönüşümünü vurgulayan terapi kültürünün yükselişiyle yakından ilişkilidir. Tezde, televizyon gibi çeşitli kültürel ürünler aracılığıyla terapötik etosun yayılması ve bunun bireylerin benlik algısını, terapi ve öz-refleksiyon algılarını şekillendirmedeki rolü araştırılmaktadır. Kitlesel medya endüstrileri terapötik anlatıyı sürdürürken aynı zamanda kendilik ile toplum arasında yeni bağlantılar kurmaktadır. In Treatment ve Kırmızı Oda'da farklı hastalarla terapi seansları gözler önüne serilirken, modern benliğin dinamiklerini incelemek için de eleştirel bir alan sunulmaktadır. Çalışma, bu noktaları analiz ederek, terapi kültürünün tezahürleri olarak bu iki televizyon dizisinin benliğin karmaşıklığını ve terapinin kişisel keşifteki potansiyel etkisini nasıl tasvir ettiklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, felsefi perspektifler, terapötik etkileşim ve popüler medyada kendilik tasvirleri arasındaki bağlantıları aydınlatarak benlik konulu kültürel tartışmalara katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the media portrayal of the self in two popular television shows, In Treatment and Kırmızı Oda, within a broader context of therapeutic culture. Drawing from the ideas of various thinkers and theorists, the study aims to introduce a novel framework comprising three self models, which are the split self, relational self and performative self, to analyze the characters in these shows. It also aims to investigate the complex nature of the self, as well as its interaction with therapeutic practices. It traces the transition from the romanticist and modernist conceptions of the self as an autonomous entity to the postmodern understanding of a fluid and socially constructed self. This shift in perspective is closely intertwined with the rise of therapeutic culture, which challenges the notion of a stable and unchanging self and highlights the self's continuous transformation through social and cultural interactions. The thesis explores the proliferation of therapeutic ethos through various cultural products, particularly television, and its role in shaping individuals' sense of self, therapy, and self-reflection. The mass media industries perpetuate the therapeutic narrative and concurrently shape a novel connection between the self and society. In Treatment and Kırmızı Oda, as they unfold through successive therapy sessions with different patients, provide a critical space for examining the dynamics of modern selfhood. By analyzing these points, the study seeks to explore how these two television shows, as manifestations of therapeutic culture, depict the complexities of the self and the potential impact of therapy in facilitating self-discovery. It also aims to contribute to the cultural discourse surrounding selfhood and enlighten the connections between philosophical perspectives, therapeutic exchange, and the portrayal of the self in popular media.