Examining middle school students' understanding of the nature of science
İlköğretim öğrencilerinin bilimin doğasını anlama düzeylerinin araştırılması
- Tez No: 204660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA, Y.DOÇ.DR. JALE ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimin doğası, ilköğretim okulu öğrencileri, bilimsel bilgi, cinsiyet, sınıfdüzeyi, Nature of science, elementary school students, scientific knowledge, gender, gradelevel
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim öğrencilerinin bilimin doğasını anlama düzeylerininaraştırılmasıdır. Çalışmaya altı farklı ilköğretim okulundan toplam 1949 öğrenci (1026 altıncısınıf ve 923 sekizinci sınıf) katılmıştır. Öğrencilerin bilimin doğası hakkındaki görüşlerinideğerlendirmek amacıyla ?Nature of Science Questionnaire for Elementary Level?(İlköğretim Düzeyi İçin Bilimin Doğası) anketi uygulanmıştır. Bu anket Aikenhead, Flemingve Ryan (1989) tarafından geliştirilen ?Views on Science-Technology-Society? (Bilim,Teknoloji ve Toplum Hakkındaki Görüşler) ve Lederman, Adb-El-Khalick, Bell ve Schwartz(2002) tarafından geliştirilen ?Views of The Nature of Science? (Bilimin Doğası HakkındakiGörüşler) anketlerinin adapte edilmesiyle oluşturulmuştur. On bir sorudan oluşan ? İlköğretimDüzeyi İçin Bilimin Doğası? anketi öğrencilerin bilimsel bilginin değişebilirliği, sübjektif veyaratıcı doğası; sosyal ve kültürel yapısı; bilimde gözlem ve çıkarımların rolü; bilimselteoriler ve kanunlar; bilimsel bilginin belirsizliği hakkındaki görüşlerini değerlendirmektedir.Ayrıca, bu anket bilimin tanımı, bilimi diğer disiplinlerden ayıran farklar ve bilimsel yöntemile ilgili sorularda içermektedir. Öğrencilerin bilimin doğası hakkındaki görüşlerini dahadetaylı incelemek amacıyla 12 gönüllü öğrencinin (7 altıncı sınıf ve 5 sekizinci sınıf) katıldığıgörüşmeler yapılmıştır.Sonuçlar, ilköğretim okulu öğrencilerinin büyük bir bölümünün bilimin doğasıkonusunda geleneksel bakış açısına sahip olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlara göreözellikle öğrencilerin çoğunun bilimsel teori ve kanunların farklı birer bilimsel bilginiteliğinde olduklarının farkında olmadıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca, bir çok öğrencininbilimsel bilgiye ulaşmak için kesin ve tanımlanmış bir bilimsel metodun varlığına inandıklarıbelirlenmiştir. Bu sonuçlara ek olarak, 8.sınıf öğrencilerinin bilimsel bilginin değişebilirliği,sübjektif yapısı ve belirsizliği konularında çağdaş (gerçekçi) görüşe sahip olduklarıbulunurken, 6. sınıf öğrencilerinin daha çok bilimde gözlem ve çıkarımların rolü konularındaçağdaş görüşe sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, kız öğrencilerin biliminsübjektif ve yaratıcı doğası konularında erkek öğrencilere göre çağdaş düşünceye sahipoldukları tespit edilmiştir.Bu çalışmanın başka bir sonucu olarak da ki-kare testi öğrencilerin bilimin doğasıhakkındaki bütün görüşlerinde sınıf düzeylerine bağlı olarak anlamlı farklar olduğunu ortayakoymuştur. Ayrıca, öğrencilerin bilimsel bilginin subjektif, sosyal ve kültürel yapısı, yaratıcıdoğası, belirsizliği ve bilimsel yöntem ile ilgili görüşlerinde de cinsiyete bağlı olarak anlamlıfarklar olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the elementary school students? understandingsof the nature of science (NOS). A total of 1949 students (1026 sixth graders and 923 eighthgraders) from six different elementary schools participated in the study. ?Nature of ScienceQuestionnaire for Elementary Level (E-NOS)? questionnaire, adapted from Views onScience-Technology-Society (VOSTS) developed by Aikenhead, Fleming and Ryan (1989)and Views on Nature of Science (VNOS-D) constructed by Lederman, Adb-El-Khalick, Belland Schwartz (2002), was used to assess the students? views on the NOS. E-NOS consistedof eleven items that examined the students? views on seven constructs concerning the NOS,namely tentativeness, subjectivity and creativity of scientific knowledge, social and culturalembeddedness of science, the role of observations and inferences, theories and laws anduncertainty in developing science. Additionally, the definitions of science, the difference ofscience from the other disciplines and scientific approach in scientific investigations wereexamined. Semi-structured interviews were also conducted by twelve volunteer students (7sixth and 5 eighth graders) to investigate the students? views on nature of science in depth.Data were analyzed both frequency and Chi-squire analyses. Results of this studyrevealed that the majority of Turkish elementary school students held traditional views onsome aspects of the nature of science. According to these results, it was especially notable thatthe largest group of the students was not aware of the fact that scientific theories and laws aredifferent kinds of scientific knowledge. In addition, many of the students had the idea thatthere is certain and defined scientific method in order to develop scientific knowledge. It wasalso found that more 8th grade students held contemporary (realistic) views of the tentativeand subjective nature of science and the role of precision and uncertainty in science and more6th graders had contemporary views on the role of observations and inferences in science.Furthermore, it was indicated that more female students than males possessed contemporaryviews on the subjectivity and creativity of the nature of science.Chi-square statistics also displayed that there are statistically significant differences indistributions of the students? responses on all aspects of the nature of science with respect tograde level. In addition, it was found that there are statistically significant differences indistributions of the students? responses on the subjective nature of scientific knowledge, socialand cultural embeddedness of the scientific knowledge, creativity and the role of predictionand uncertainty in science and scientific approach to investigations in science with respect togender.