The conservative-democratic identity of the Justice and Development Party in the Turkish center right tradition
Türk merkez sağ geleneğinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin muhafazakar-demokrat kimliği
  1. Tez No: 204670
  2. Yazar: LEMAN SİNEM TOPCUOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet ve Kalkınma Partisi, Türk Merkez-sağı, Muhafazakarlık, Değişim, Muhafazakar Demokrasi, The Justice and Development Party, The Turkish center-right, Conservatism, Change, Conservative Democracy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tezde, 3 Kasım 2002 seçimlerinden hemen önce kurulan ve günümüzde halentek başına iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisinin (AKP) ?muhafazakar-demokrat? kimliği Türk merkez-sağ geleneği bağlamında incelenmeyeçalışılmıştır. AKP siyasal miras itibariyle Milli Görüş Geleneğinden gelse de,parti kendisini siyasi spektrumda en azından merkezi konumu arzulayan yeni biroluşum olarak sunmuştur. Parti Türkiye'deki liberal ve muhafazakar trendleri yenibir toplumsal mutabakat etrafında birleştirmeye çalışarak, kendisini TerakkiperverCumhuriyet Fırkası, Demokrat Parti, Adalet Partisi ve Turgut Özal'ın AnavatanPartisiyle aynı geleneğe bağlamaktadır. Bu tezde, partinin demokrasi, çoğulculuk,sosyal değişim ve sekülerizm anlayışını aydınlatmak amacıyla partinin?muhafazakar-demokrat? söyleminin unsurları analiz edilecektir. Bu tartışma,özelde AKP'nin değişim söylemi üzerinden yürütülen ve parti kimliğini hedefalan tartışmalarla sunulacaktır. Partinin ?muhafazakar-demokrat? söylemininçelişkili olmasa da belirsiz noktalarla karakterize edilmekte olduğutartışılmaktadır ki bu, partinin devam eden farklı bir pozisyon ve kimlik arayışını;ve partinin daha geniş muhafazakar seçmene ulaşma amacını yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
Through this thesis, it is aimed to study ?the conservative-democratic? identity ofthe Justice and Development Party (AKP), which was established just before theNovember 3, 2002 elections and has still been running the country as the singleparty, in the context of the Turkish center-right tradition. Although the AKPcomes from the political legacy of the National View Tradition (MG), it haspresented itself as a new political formation at least aspiring to a centrist locationin the political spectrum. Thus, the AKP puts itself in the political traditioninherited from the Progressive Republican Party, the Democratic Party, the JusticeParty, and Turgut Özal?s Motherland Party with an attempt to forge a synthesisbetween liberal and conservative trends within Turkey around a new socialconsensus. In this thesis, the components of the ?conservative-democratic?rhetoric of the AKP is analyzed to shed light over its conceptualization ofdemocracy, pluralism, social change and secularism. This analysis is presentedthrough an overview of the debates surrounding the AKP?s identity, in particular,over its rhetoric of ?change?. It is argued that the conservative-democratic rhetoricof the party is characterized by ambivalent points, if not contradictions, whichreflect the party?s ongoing search for a distinct position and identity and its aim ofappealing to broader sections of the conservative electorate.