Civil Law claims on the enforcement of competition rules: A comparative study of US, EU and Turkish Laws
Rekabet Hukukunda tazminat taleplerinin rekabet hukuku uygulamasına etkileri: ABD, AB ve Türk Hukukları üzerine mukayeseli çalışma
- Tez No: 204671
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GAMZE AŞÇIOĞLU OZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Özel Hukuk Yaptırımları, Özel Hukuk Davaları, TazminatTalepleri, Üç Katı Zarar, Zararın İntikali Savunması, Dolaylı Alıcı Davaları.vii, Private Enforcement, Private Litigation, Claims for Damage, TrebleDamage Recovery, Passing-on Defense, Indirect Purchaser Claims
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Temel olarak bireylerin rekabet ihlâllerinden doğan zararlarını talep hakkıanlamına gelen özel hukuk yaptırımları, idari yaptırımları tamamlar ve bireyselzararların tazminini sağlar. Bununla birlikte özel hukuk yaptırımları, ABD'deuygulananlar dışında, bu çalışmada incelenen hukuklarda idari yaptırımlarıngerisinde kalmıştır. Bu noktadan hareketle yakın zamanda Avrupa Komisyonu,Topluluk rekabet hukukunda özel hukuk yaptırımlarının geliştirilmesi vekolaylaştırılması konularına odaklanmıştır. Bu durum temel olarak, Anglo Saksonhukuku ile Kıta Avrupası Hukuklarının sorumluluk hukuku anlayışlarındaki kültürelve geleneksel farkdan kaynaklanmaktadır. Anglo Sakson hukuk geleneği bireyselaksiyona ağırlık verme eğiliminde iken, Kıta Avrupası Hukuku daha çok düzenleyicimekanizmaları güçlendirme eğilimindedir. Özel hukuk yaptırımlarının gelişmesininönündeki daha özel engeller ise, sayılanlarla sınırlı olmamakla birlikte, tazminattalebinin hukuki niteliğinin belirsizliği, davayı serdederken taleplerin ekonomikanalizlere dayalı karmaşık konular içermesi, mahkemelerin bu konularda teknikbilgiye sahip olmayışı, mahkemelerle rekabet makamları arasındaki ilişkininbelirsizliği, zarar ve nedenselliğe ilişkin ispat sorunları, davacılar açısından belgelereulaşma imkânlarının eksikliği, toplu dava imkânının ve zararın üç katını talephakkının öngörülmeyişi gibi kolaylaştırıcı mekanizmaların olmayışı olaraközetlenebilir. Avrupa Birliği bağlamında ise, bunlara ilaveten, farklı ulusalhukukların birlikte mevcudiyetinin yaratacağı sorunlar gibi Avrupa Birliğine özgüsorunlarla da karşılaşılabilinir. Ayrıca, Topluluk rekabet hukukunun ulusal makamlartarafından uygulanması, Tek Pazar amacının zayıflamasına da yol açabilecektir.Bu çalışma ile bu sorunlar ortaya konularak çzöüm önerilerimiz sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Private enforcement, which primarily represents individuals? right to claimdamage arisen from violations of competition law, supplements public enforcementand ensures indemnification of individual loss. However, private enforcement ofcompetition law has fallen behind public law enforcement in laws presented in thisstudy, other than those enforced in the USA. Realizing this fact, EuropeanCommission, has recently focused on the enhancement and facilitation of privateenforcement in the Community competition law. The lagging behind of privateenforcement mainly sources from the cultural and traditional differences in theunderstanding of liability law between Anglo Saxon Law and Continental Law.Anglo Saxon law tradition is inclined to leave the matter to individual action,whereas Continental Law is in more favor of strengthening regulatory mechanisms.More specific obstacles to the improvement of private enforcement are, yet notexhaustively, indefiniteness of legal basis of claims, involvement of complexeconomic analysis while stating the case, courts? lack of technical knowledge,indefinite relationship between judiciary and competition authorities, problems inproving damage and causality, absence of facilitating procedural mechanisms such asclass actions, treble damage and discovery rights. In the Community law context it isalso highly probable to encounter peculiar problems arisen from co-existence ofdifferent national laws. Additionally, implementation of the Community competitionlaw by national authorities may also lead to the weakening of the Single Marketobjective.Through this study, we will present probable solutions by depicting all theseproblems.