The evolution of the security policies of Sweden and Finland within the European Union: A comparative analysis
İsveç ve Finlandiya'nın Avrupa Birliği'ndeki güvenlik politikalarının evrilişi: Karşılaştırmalı bir analiz
  1. Tez No: 204672
  2. Yazar: AHU ÖZSOLAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Finlandiya, sveç, Avrupa Birliği'nin Ortak Avrupa Güvenlik veSavunma Politikası, Tarafsızlık Politikası, Askeri ttifaklara Katılmama Politikası, Finland, Sweden, the Common European Security and Defence Policy ofthe European Union, The Policy of Neutrality, The Policy of Non-participation inMilitary Alliances
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu tez Finlandiya'nın ve İsveç'in Avrupa Birliği (AB) içindeki güvenlikpolitikalarının evrilişini karşılaştırmalı bir perspektif ile analiz etmeyiamaçlamaktadır. Bu tezin temel argümanı, güvenlik ve savunma alanındaki artanAvrupa entegrasyonunun, Finlandiya ve sveç gibi askeri bir ittifaka katılmayan ABüye ülkelerinin güvenlik politikası tanımlamalarında bir takım adaptasyonlara vedeğişikliklere neden olabileceğidir. Fakat, bu adaptasyonların doğası ve kapsamı, herbir devletin kendi güvenlik politikası perspektifine ve süregiden Avrupa güvenlikentegrasyonunu algılayış biçimine bağlı olacaktır. Bu tez, ?Askeri ittifaklarakatılmama politikası, bu ülkelerin görüşlerini ve genel anlamda AB'nin Ortak Dış veGüvenlik Politikası (ODGP) ve Ortak Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası(OAGSP) içindeki katılımlarını nasıl etkilemektedir?,? ?Finlandiya ve sveç bupolitika perspektifini ODGP ve OAGSP içinde nasıl yorumlamakta ve uygulamayadökmektedir?? ve ?AB üyeliği, askeri bir ittifaka katılmayan ülkelerin politikaları içinne ifade etmektedir?? gibi sorulara cevap aramaktadır.Bu tez dokuz bölümden oluşmaktadır. kinci bölüm tezin kavramsal çerçevesinivermektedir. Üçüncü bölüm, bu ülkelerin kinci Dünya Savaşı'na kadar olan süredetarafsızlık politikalarının evrilişine odaklanmakta, dördüncü bölüm ise kinci DünyaSavaşı'ndan Soğuk Savaş'ın bitimine kadarki süre zarfında ülkelerin güvenlikpolitikalarının evrilişini ortaya koymaktadır. Beşinci bölüm, tarafsızlıkpolitikalarından AB üyeliğine geçişlerini kapsayan geçiş döneminden bahsetmekte,altıncı bölüm ise bu ülkelerin özellikle OAGSP içindeki güvenlik politikalarınınevrilişine odaklanmaktadır. Yedinci bölüm, bü ülkelerin yeni güvenlik politikasıgündemlerine dikkat çekmekte, sekizinci bölüm ise, AB'deki güvenlik politikalarınınkarşılaştırmalı bir analizini ortaya koymaktadır. Dokuzuncu, ve sonuç bölümü ise, buülkelerin herbirinin AB içindeki güvenlik politikası profilleri hakkında karşılaştırmalıgenel bir perspektif önermektedir. Bu tez, bu ülkelerin farklı tarihlere, jeopolitikkonumlara ve Soğuk Savaş sırasında farklı güvenlik politikası kaygılarına sahipolmalarından dolayı, AB içindeki değişimlere adapte olma yollarının da farklılıkgösterme eğiliminde olduğu sonucuna varmıştır. Her ne kadar 1995'te AB'ye üyeolmaları, bu ülkelerin güvenlik politikalarının gelecekteki potansiyel birbirineyaklaşımları için bir başlangıç noktası olarak kabul edilebilecek olsa da, bugünekadar, güvenlik politikası değerlendirmelerindeki benzerlikler, farklılıklarına oranlafazlalık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the evolution of the security policies of Finland andSweden within the European Union (EU) with a comparative perspective. The mainargument of this thesis is that increasing European integration in the field of securityand defense may lead to adaptations and modifications in the security policyformulations of two militarily non-allied EU member states, Finland and Sweden.However, the nature and extent of these adaptations will depend on each state?s ownsecurity policy perspective and own perception of the ongoing European securityintegration. This thesis seeks answers to questions such as ?How does the policy ofnon-participation in military alliances affect these countries? standpoints and theirparticipation in general in the EU?s Common Foreign and Security Policy (CFSP),and in the Common European Security and Defence Policy (CESDP)?,? ?How doFinland and Sweden interpret and apply this policy perspective within the CFSP, andin the CESDP?? and ?What does membership of the EU imply for the policies of themilitarily non-allied countries?.?This thesis consists of nine chapters. The second chapter gives the conceptualframework of this thesis. The third chapter focuses on the evolution of their neutralitypolicies until the Second World War while the fourth one presents the evolution oftheir security policies from the Second World War until the end of the Cold War. Thefifth chapter covers the transition period from their neutrality policy to their EUmembership, while the sixth chapter focuses on the evolution of their securitypolicies especially within the CESDP. The seventh chapter draws attention to theirnew security policy agenda and the eighth chapter presents the comparative analysisof their security policies in the EU. The ninth, and concluding chapter, offers anoverall comparative perspective about the respective security policy profiles of thetwo countries within the EU. This thesis has reached the conclusion that owing totheir different histories, geopolitical positions and security policy concerns during theCold War, their ways of adapting to the changes within the EU were inclined to bedifferent too. Even though their entry to the EU in 1995 may be accepted as thestarting-point for the potential future convergence of their security policies, thesimilarities in their security policy considerations do not outweigh the differences forthe time being.