The impacts of European Union on Turkish organizational culture: A comparative study between Turkish National Agency and state planning organization
Avrupa Birliği'nin Türk örgüt kültürü üzerindeki etkileri: Türk Ulusal Ajansi ve devlet planlama teşkilatinin karşilatirmali analizi
  1. Tez No: 204673
  2. Yazar: BEYAZIT NİYAZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YILMAZ ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Avruğa Birliği, Ulusal Kültür, Organizational Culture, European Union, National Culture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türkiyenin Avrupa Birliği'ne katılımı sürecinde son yıllarda yaşanan hızlı gelişim, AvrupaBiriği'nin Türk bürokrasisi üzerinde oluşturacağı potansiyel etkilerin ilk izlerini de beraberindegetirmiştir. Bu çalışmanın amacı, örgütsel kültürün şekillenmesinde, bir çevresel etki faktörüolarak, Avrupa Birliği'nin oynadığı rolü ortaya çıkarmaktır.Tezin amacını gerçekleştirmek üzere, 2002 yılında Devlet Planlama Teşkilatı'na bağlı birDaire Başkanlığı olarak kurulan, daha sonra yasal düzenlemeler kapsamında ayrı bir tüzelkişiliğe kavuşan ve çalışma alanı itibari ile Avrupa Komisyonu ile doğrudan etkileşim halindeolan Türk Ulusal Ajansı ile Devlet Planlama Teşkilatı arasında karşılaştırmalı bir anketçalışması düzenlenmiştir. Çalışma, Türk Ulusal Ajansı'nın örgütsel kültür bağlamında DevletPlanlama Teşkilatı'na göre daha güçlü kültürel özellikler gösterdiği sonucuna ulaşmıştır. Eldeedilen bulgular, Ulusal Ajansın bir Türk kamu kurumu olmasına rağmen Avrupa Birliğietkisinde kaldığı ve bu etkileşimin örgütsel kültürde farklılaşmaya neden olduğu varsayımınıdesteklemektedir. Ayrıca anket sonuçları, Hofstede'in karşılaştırmalı ulusal kültür analizindekiTürk kültürel özellikleri ile karşılaştırılmış olup, Ulusal Ajansın bazı yönleri ile bu özellikleri deyansıttığı sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, Ulusal Ajans Avrupa Birliği ve Türkbürokrasisinin etkisinde kalarak ?melez? bir yapı oluşturmuştur ve alanında ilk olan bu yapıileride ortaya çıkması muhtemel benzer kurumlara örnek teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
The rapid developments occurred in the process of Turkey?s participation movements intoEuropean Union brought also with themselves the first signs of the potential impacts whichthe European Union will cause to come into existence on the Turkish bureaucracy. Thepurpose of this study is to ascertain the role the European Union plays as an environmentalfactor in the formation of organizational culture.In order to realize the purpose of this thesis, a comparative survey was administeredbetween the State Planning Organization (SPO) and the Turkish National Agency which wasestablished as a department in SPO in 2002 and attained its autonomous body within theframework of legal arrangements and which is in a direct interaction with the EuropeanCommission in respect of working environment. The study has reached the conclusion thatthe Turkish National Agency has higher level of cultural characteristics than SPO in theframework of organizational culture. The reached findings support that the Turkish NationalAgency, although a state/public institution, is under the impact of EU which bring indifferentiation. In addition, questionnaire results were compared with Turkish culturalcharacteristics in Hofstede?s national cultural analysis and it was seen that some aspects ofTurkish National Agency were also reflected those characteristics. As a result, the TurkishNational Agency developed a ?hybrid? structure under the impact of EU and Turkishbureaucracy, and this structure, which is the first sample of its own kind, will be a significantexample for similar institutions which will possibly come into being in future.