The visual formation of cartesian subject in modern metaphysics: A critique of Cogito philosophy
Modern metafizikte kartezyen öznenin görsel kurulumu: Bir Cogito felsefesi eleştirisi
- Tez No: 204675
- Danışmanlar: DR. A. ADNAN AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Felsefe, Sosyoloji, Science and Technology, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernlik, Metafizik, Ideoloji, Özne, Descartes, CogitoFelsefesi, Modern Bilim, Görme ve Görsellik, Modernity, Metaphysics, Ideology, Subject, Descartes, CogitoPhilosophy, Modern Science, Vision and Visuality
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez modern metafiziği Kartezyen Felsefenin özel bir okuması ve eleştirisidolayımında gözden geçirmektedir. Çalışmada metafizik, ideoloji, modernlik, özneve modern bilim kavramları birbirleri ile olan ilişkileri üzerinden yeniden incelenmişve modern metafiziğin hususiyetinin ortaya çıkarılmasına teşebbüs edilmiştir.Çalışmanın merkezinde, Descartes'in özne anlayışının modern özne olup olmadığısorulmuş ve Batı dünyasında modern çağın doğuşu ile birlikte gerçekleşendönüşümlerdeki rolü irdelenmiştir. Aynı zamanda, Kartezyen Özne modellenereközne eleştirisinin iki temel ekseni olan töz olarak özne ve etki olarak özne incelemenesnelerinin özde benzer ya da ayrı oldukları bağlamında sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis scrutinizes modern metaphysics through a specific reading and critique ofCartesian Philosophy. In the study, the concepts of metaphysics, ideology,modernity, subject and modern science are re-examined in their relations amongthem and in that the peculiarity of modern metaphysics is attempted to be revealed.At the core of the thesis, Descartes? understanding of subject is inquired to bemodern subject, and its role in the transformations happened in Western world withthe advent of modern age is studied. Also, the two main axes of the critique ofsubject, subject as substance and subject as effect, are questioned in their differenceor similarity regarding in essence their matter of inquiry, by modeling the CartesianSubject.