Ayn Rand, objectivism and architecture
Ayn Rand, objektivizm ve mimarlık
  1. Tez No: 204689
  2. Yazar: BURAK BİLGEHAN ÖZPEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TOMRİS ELVAN ALTAN ERGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayn Rand, Objektivizm, Modern Mimarlık, Ayn Rand, Objectivism, Modern Architecture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma Ayn Rand'ın geliştirdiği objectivizm felsefesi ile mimarlık arasındaki ilişkiyiaydınlatmayı hedeflemektedir. Rand'ın objektivizminin temel ilkeleri ve bu felsefenin,özellikle Frank Lloyd Wright'ın modern mimarlık anlayışında şekillenen çağdaş modernizmyoluyla mimarlık ile nasıl ilişkilendiği incelendikten sonra, çalışma objektivizmin mimarlıkyorumları üzerine yoğunlaşmaktadır. Burada amaç, ne tür bir mimarlık özelliğinin Rand'ıesinlendirdiğinin ve Rand'ın felsefesini yaymak için mimarlığı nasıl kullandığınınanlaşılmasıdır. Mimarlığın objektivist yorumları derken, Rand'ın yazılarında gözlendiği gibi,objektivizmin temel kabullerinin mimarlığı nasıl algıladığı ve mimarlığa nasıl tepki verdiğikastedilmektedir. Bu mimarlık yorumlarını anlamak için, romanlar, makaleler ve filmler gibiRand'ın ürettiği objektivist literatür incelenmiştir. Rand'ın objektivizminin mimarlıklailişkisinin incelenmesi sonucunda, bireyle devlet, bireyle toplum ve bireyle tarih arasındaki,yerleşik toplumsal ve geleneksel değerlere karşı olarak tanımlanan mimari ilişkilerdekigerilime vurgu yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to uncover the relationship of the objectivist philosophy of Ayn Rand witharchitecture. After examining the philosophical bases of Randian objectivism, and how thephilosophy is related to architecture via contemporary modernism, especially the modernarchitectural understanding of Frank Lloyd Wright, the study concentrates on howobjectivism interprets architecture. The aim here is to describe what kind of an architecturalaspect inspired Rand and how Rand used architecture in order to propagate her philosophy.Objectivist interpretations of architecture simply means how objectivism?s basic assumptionsperceive and respond to architecture as revealed in Rand?s writings. In order to understan thearchitectural interpretations, the focus of analysis is the objectivist literature by Rand such asfictions, movies and articles. The resultant emphasis of the analysis on the relationshipbetween Rand?s objectivism and architecture, is on the tension in architectural relationsbetween the individual and the state, the individual and the society, and the individual andhistory, which are defined as against settled social and traditional values.