Grassroots resistance against urban renewal: The case of Güzeltepe, İstanbul
Kentsel yenilemeye karşı taban (halk) direnişi: İstanbul, Güzeltepe örneği
- Tez No: 204688
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: kentsel/taban (halk) direnişi, kentsel sosyal hareket, kentselyenileme/dönüşüm, basında gecekondu temsili, Güzeltepe, urban/grassroots resistance, urban social movement, urbanrenewal/regeneration, representation of gecekondu in the press, Güzeltepe
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de özellikle gecekondu direnişi konusunda eksiklikduyulan kentsel sosyal hareket literatürüne katkıda bulunmak ve stanbul'da2004'ten bu yana kentsel yenileme projeleri adı altında sergilenen gecekonduyıkımlarına karşı ortaya çıkan gecekondu direnişini bir taban (halk) hareketi olarakincelemek ve açıklamaktır. Bu çalışma aynı zamanda kentsel direnişin farklıboyutlarını açıklamak için kullanılan ve de bu sebeple literaturde anlamı sıkçatartışılan ?kentsel sosyal hareket? kavramını da araştırmaktadır. Literatür taramasıtemel olarak kentsel yenileme odaklı mekanın üretimi, kentsel direniş ve de Lefebvreve Castells gibi düşünürlerin teorik açılımlarından yansımalar sunan sosyalhareketler kavramlarını içermektedir. Araştırma stanbul'da yaşanan farklı kentseldireniş biçimlerini kategorize etme çabası dahilinde gecekondu alanlarındakimahalle direnişine yoğunlaşmaktadır. Bu tez, Ocak-Ekim 2006 tarihleri arasında,çalışmada detaylandırılacak çeşitli sebeplerden dolayı direnişin önemli bir örneğinisunan, Eyüp, Güzeltepe mahallesini alan çalışması olarak temellendirmektedir.Istanbul kentsel dönüşüm projesinin kapsamında bulunan Güzeltepe; katılımcıgözlem ve gerek direnişe doğrudan katılanlar gerekse de siyasi bağlantıları olmayan?sıradan? gecekondu sakinleri ile yapılmış derinlemesine mülakatlar aracılığıylaincelenmiştir. Bu çalışma, gecekondu direnişinin ve de yıkımının Temmuz 2005-Ağustos 2006 tarihleri arasında Türk basınında yankı bulan temsillerinin sistemik biranalizi ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to contribute to the urban social movement literature ofTurkey which is lacking particularly for ?gecekondu resistance? and to reveal andstudy the gecekondu resistance as a grassroots movement against the demolition ofgecekondus, in the name of urban renewal projects in Istanbul, especially since 2004.It also investigates the ?urban social movement? concept whose meaning is underdiscussion in the literature due to its usage in different aspects of resistance in theurban area. The literature review focuses mainly on the production of space,focusing particularly on urban renewal, urban resistance and social movementsespecially reflecting on the theoretical perspectives of prominent scholars likeLefebvre and Castells. The research focuses on neighborhood resistance ingecekondu areas; however in an attempt to make a categorization of ways of urbanresistance in Istanbul. This thesis is based upon the field study pursued in the periodbetween January and October 2006, in Güzeltepe neighborhood, in Eyüp, being aremarkable example of resistance for various reasons which will be elaborated in thethesis. Güzeltepe which is a part of the urban renewal project in Istanbul isinvestigated with participant observation and in-depth interviews comprising peopleboth participating directly in the resistance and ?ordinary? dwellers, who do not havepolitical affiliations. The study is supported by a systematic analysis ofrepresentations of gecekondu resistance and its demolition in the Turkish press, fromJuly 2005 until August 2006.