Identity, difference and international reletions
Kimlik, farklılık ve uluslararası ilişkiler
- Tez No: 204690
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NECATİ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, farklılık, ötekilik, normalleştirme, Uluslararasılişkiler kuramı, modernite, Identity, difference, otherness, normalization, IR theory, modernity
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bugün, özellikle Uluslararası lişkilerin temel kuramlarına yöneltileneleştirilerden sonra Uluslararası lişkiler disiplininin Avrupa-merkezciyapısını gözlemlemek daha kolay hale gelmiştir. Uluslararası lişkiler'in buAvrupa-merkezci yapısının doğal sonucu modern kimliğin(vemodernitenin) ayrıcalıklı olarak; farklı kültür ve kimliklerin ise ?öteki?olarak konumlandırılmasına yol açmıştır. Bu tez, Uluslararası lişkilerteorisi kapsamında modern kimlik, ulusal çıkar ve farklılık kavramlarıarasındaki ilişkiyi incelemektedir. Tezde, Uluslararası lişkiler'in ?öteki? ileetkileşim demek olmasından ötürü, Uluslararası lişkiler'in ötekini dışlamaveya farklılıkları bastırma problemini çözmesi gerektiğini öne sürüyorum.Ve ayrıca Uluslararası lişkiler kuramının, bu çelişkiyi çözmek için farklılıkve heterojenlik temelinde yapıbozuma uğratılması gerektiğini savunuyorum.Heterofobi, Avrupalı kimliğin homojenleştirici özelliğinin bir sonucuolduğu için, ?öteki? `lerin yaratılması aynı zamanda modern kimliğineleştirisini de gerektirmektedir. Dolayısıyla modern kimliğin yapısökümübu tezin başlıca ilgi alanıdır. Ayrıca bu tez, farklı kimlik ve öteki?doğru?lara yaşam alanı tanıyan başka dünyaların da olduğunu göstermeyiamaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, especially after various critical evaluations of mainstream theories ofInternational Relations (IR), it is common place to observe that IR discipline isEurocentric. Natural outcome of this Eurocentric character of IR discipline hasbeen the privileging of modern identity (and thus, modernity) and themarginalization of different cultures and identities as“others”. This thesisanalyzes the relationship between the concepts of modern identity, nationalinterest and difference within the framework of IR theory. The thesis assertsthat IR discipline should solve the problem of exclusion of the“other”orsuppression of differences since International Relations means first andforemost interaction with the“Other”. In order to solve this contradiction, Iargue that IR theory should be deconstructed on the basis of a treatment ofdifferences and heterogeneity. However, criticizing the creation of the“others”necessitates also the critique of modern identity since“heterophobia”is theresult of the homogenizing character of European identity. Therefore, adeconstruction of the hegemony of modern identity in IR is the main concernof this thesis. The thesis finally argues that ?other worlds? which leave roomfor different identities and other“truths”are also possible.