The glorification of civil society: International debates and Turkish reflections
Sivil toplumun yüceltilmesi: Uluslararası tartışmalar ve Türkiye'deki yansımaları
  1. Tez No: 204691
  2. Yazar: HAKKI ONUR ARINER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PINAR BEDİRHANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, Küreselleşme, Küresel Sivil Toplum, SivilToplumv, Neoliberalism, Globalization, Global Civil Society, Civil Societyiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZSİVİL TOPLUMUN YÜCELTİLMESİ:ULUSLARARASI TARTIŞMALAR VE TÜRKİYE'DEKİ YANSIMALARIArıner, Hakkı OnurYüksek Lisans, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler BölümüTez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Pınar BedirhanoğluEylül 2006, 163 sayfaBu çalışmanın amacı sivil toplumun siyasette yeni ve ilerici bir özne olarakyüceltilmesinin arkasında yatan varsayımları sorunsallaştırmak ve bu varsayımlarınsiyasi ve ideolojik sonuçlarını analiz etmektir. Tezin başlıca argümanı buvarsayımların kavramsal olarak yanıltıcı ve siyasi olarak etkisizleştirici olduğudur.Sivil toplum alanının homojen ve tabiatı gereği demokratik ve barışçıl bir alan olarakyansıtılması ve bu alanın aynı şekilde homojen ancak güç ilişkilerine saplanmış birdevletin karşısında duracağı düşüncesi sivil toplum kavramına normatif bir değeratfedilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu tür bir kavramsallaştırmanın en önemlisonuçlarından biri siyasetin evcilleştirilmesidir. Bunun nedeni, geleneksel olaraksiyasi mücadelenin başat alanı olarak görünen devletin artık saygın bir siyasi hedefolarak değerinin düşürülmesidir. İlginçtir ki siyasetin yüceltilmiş bir sivil toplumkavramsallaştırılması üzerinden evcilleştirilmesi Yeni Sağ ve bazı Sol kesimlerin herikisinin de paylaştığı ve yeniden ürettiği popüler bir söylem haline gelmiştir. Buçalışma neoliberal küreselleşmenin yükselişi ve yayılışı bağlamında bu söyleminhem küresel seviyede hem de Türkiye'de gelişimine ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE GLORIFICATION OF CIVIL SOCIETY:INTERNATIONAL DEBATES AND TURKISH REFLECTIONSArıner, Hakkı OnurM.Sc., Department of International RelationsSupervisor: Assist. Prof. Dr. Pınar BedirhanoğluSeptember 2006, 163 pagesThis thesis aims to problematize the assumptions behind the glorification of civilsociety as a new and progressive actor in politics along with their political andideological implications. It is argued that the assumptions behind the glorification ofcivil society are conceptually misleading and politically disabling. The portrayal of?civil society? or ?global civil society? as a homogenous as well as inherentlydemocratic and peaceful sphere that is opposed to an equally homogenous power-seeking state has emerged as a necessity for attributing emancipatory meanings to theconcept. One of the most important implications of this conceptualization has beenthe taming of politics since the state, which is conventionally understood as the mainsite for political struggle, has apparently been devalued as a respectable politicaltarget to be fought over. Interestingly, the taming of politics through a glorified civilsociety has become a popular discourse shared and reproduced by both the NewRight and certain sections of the Left. The thesis sheds light to the development ofsuch a discourse at the global level as well as in Turkey within the context of the riseand spread of neoliberal globalization.