The evaution of central Eurasia policy of the US in the post-Soviet Era and the geopolitics of Caspian oil
Sovyet dönemi sonrası Amerika Birleşik Devletleri'nin merkez Avrasya politikasının evrimi ve Hazar petrolünün jeopolitiği
- Tez No: 204692
- Danışmanlar: PROF.DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerika, Hazar, Enerji, Jeopolitik, Rusya, Orta Asya, Kafkaslar, 11 Eylül, Güvenlik, NATO, Güç gösterimi/atışı, Boruhatları, the US, the Caspian, Energy, Geopolitics, Russia, Central Eurasia, September 11, Security, NATO, power-projection, Pipelines
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu tezin konusu, Amerika Birleşik Devletleri'nin Merkez Avrasya politikasının 1991-2006 tarihleri arasında incelenmesidir. Amacı, Amerika'nın bölge genelindeki stratejikkonuşlanmasının ardında yatan nedenleri, Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle değişen jeopolitikdüzlem çerçevesinde incelemektir. Temel argüman, Amerika'nın bölgesel politikasının, bölgenindünya egemenliği yarışında stratejik bir atlama tahtası olması dolayısı ile, öncelikle jeopolitikgereklerden doğduğudur. Bu çerçevede, enerji süregelen jeopolitik mücadelenin sadece birboyutudur. Jeopolitik önceliklerin, jeoekonomik çıkarların önüne geçmesinin en güzel örneğibölgedeki olası petrol ve doğal gaz boru hatlarını kontrol amaçlı verilen devletler arasıjeostratejik güç yarışıdır.Araştırma sonrasında varılan nokta şudur ki çerçevesi Amerika tarafından çizilenjeopolitik güç mücadelesinin esas parametreleri 11 Eylül olayları sonrasında açıkça ortayaçıkmıştır. 11 Eylül'le birlikte, Kafkasya ve Orta Asya Bölgesinin, 21. yy.'ın hayati sorunsalları ilemücadele etme eksenindeki stratejik önemi pekişmiştir. Bu çerçevede,bölge bir tarafta AmerikaBirleşik Devletleri, diğer bir tarafta da Rusya ve Çin ikilisinin karşı karşıya geldiği gizil birstratejik mücadele sahasına dönüşmüştür. 11 Eylül sonrası Avrasya kıtası genelinde mevcut olankaygan jeopolitik zemin karşısında, Amerika'nın Kafkaslar ve Orta Asya'nın kaderi konusundakayıtsız kalamaması, bölge ölçeğinde Amerika'nın uzun vadeli dünya egemenliğine meydanokuyacak güç merkezlerinin doğma olasılığı ile en yakından ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to analyze the US Central Eurasia Policy in the periodbetween 1991 and 2006. Within this context, the purpose is to figure out the foremost motivebehind the US?s strategic engagement in the region with a due regard to changing geopoliticalcontext with the demise of the Soviet Union. The main argument rests upon the assumption thatthe US regional policy is primarily motivated by geopolitical imperatives as the Central Eurasianregion becomes the primary springboard for the attainment of global supremacy. Within thisrespect, energy is only one aspect of the ongoing geopolitical competition. That the geopoliticalpriorities are preponderant to geoeconomic interests are basically observed by the intensegeostrategic struggle over dominating the prospective oil and gas pipelines from the region.Eventually, within the confines of this thesis, it is deduced that the ultimate parameters ofthe geopolitical struggle, the framework of which was specified by the United States, haverevealed themselves more explicitly in the aftermath of the September 11, which only reinforcedthe strategic significance of Central Eurasia in coping with the new geopolitical fault lines of the21st century. Within this regard, Central Eurasia has transformed into an implicit geostrategicstandoff between the United States on the one hand, and Russia and China on the other.Accordingly, the fact that the United States could by no means remain complacent about the fateof Central Eurasia against such a backdrop of high geopolitical fluidity in the overall Eurasiancontinent is most relevant to the possibility of rising potential aspirants for global dominance thatwould challenge the United States in the long term.