The political economy of development in a historical context: International and Turkish experiences
Tarihi süreç içinde kalkınmanın ekonomi politiği: Uluslararası ve Türkiye deneyimleri
  1. Tez No: 204693
  2. Yazar: EMRE BAYSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PINAR BEDİRHANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, kalkınma paradigmaları, siyasi iktisat, küreselleşme, Devlet Planlama Teşkilatı, Development, development paradigms, political economy, globalization, State Planning Organization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kalkınma konusu genellikle siyasi bir mesele olarak değil, ekonomik ve teknik birkonu olarak algılanmıştır. Bu çalışma, bu genel görüşün aksine, kalkınmanınkarmaşık ve temelde siyasi bir süreç olduğunu vurgulamayı amaçlamaktadır. Bugörüşü desteklemek için, kalkınmanın 19. yüzyıldan başlayarak tarih içerisindedeğişen anlamları ve ideolojileri Türkiye'ye özel bir vurguyla incelenmektedir.Böylelikle, kalkınmanın öncelikle siyasi bir süreç ve konu olduğu gösterilmayeçalışılmaktadır. Tarih içinde başat kalkınma paradigmaları, genellikle güçilişkilerince belirlenmekte ve siyasi ve ekonomik üstünlük sağlanmasının bir aracıhaline gelmektedir. Bu bağlamda tarihteki farklı kalkınma paradigmalarını felsefiürünler olarak değil, siyasi birer fenomen olarak algılama ihtiyacı doğmaktadır.
Özet (Çeviri)
The issue of development has generally been perceived as an economic andtechnical process with little or no relevance to political issues. In contrast to thisgeneral understanding, this study aims to underline that development is a complexand primarily a political process. In support of this argument, the study overviewshistorically the changing meanings as well as ideologies of development since the19th century with a particular focus on the Turkish case. By doing so, it attemptsto recall the idea of development primarily as a political process. In general terms,dominant paradigms of development have also been set by power and becomeleverage for political and economic dominance in history. In this sense, differentdevelopment paradigms in history need also to be understood as politicalphenomena rather than simply philosophical products.