Adaptation of Turkey to the European Union research and innovation policies during the accession period
Türkiye?nin üyelik sürecinde avrupa birliği araştırma ve inovasyon politikalarına uyumu
- Tez No: 204694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN EGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Bilim ve Teknoloji Politikası, Araştırma ve Yenilik Politikaları, Avrupa Birliği, Türkiye, Katılım, Science and Technology Policy, Research and InnovationPolicies, European Union, Turkey, Accession
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'nin Avrupa Birliği araştırma ve yenilik politikalarınauyumunu hem tarafların kendi iç dinamiklerinde yaşanan gelişmeler ışığında, hem demüzakere sürecindeki yükümlülükler çerçevesinde analiz etmektir. Bu çerçevede,Türk ve AB politikalarının karşılaştırmalı bir analizi yapılmakta, Türkiye'nin zayıfyanları ile araştırma ve yenilik alanlarında AB ile aralarındaki açık, konuyla ilgiligöstergelerle vurgulanmaktadır. Bu çalışmada, karşılaştırma sonucunda elde edilenbulgular doğrultusunda, kurumsal altyapı, uygulama ve AB programları ileentegrasyona yönelik olarak mevcut politika araçlarında yapılacak iyileştirmelerüzerinde durulmuş ve yeni politika araçları önerilmiştir. Yapılan değerlendirmelersonucunda, Türkiye'nin politika geliştirmeden ziyade, politika araçlarının etkinolarak yapılandırılması ve uygulanması aşamalarında sorunlar yaşadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the adaptation of Turkey to EU researchand innovation policies in the light of developments in within their own dynamics,and within the framework of obligations of the accession period. A comparativeanalysis of Turkish and EU policies is made by pointing out the weaknesses ofTurkey, which are supported by related indicators specifying the gap between EU inresearch and innovation capabilities. In accordance with the findings of thecomparison of Turkey and EU, this study attempts to develop recommendations forthe reassessment of existing policy tools, and to propose new policy instrumentswithin organizational and institutional infrastructure, implementation and furtherintegration with EU in research and innovation. The evaluations highlight thatTurkey is experiencing problems in structuring and implementing its policyinstruments, rather than developing policy formulations.