Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'de uygulanan sağlık politikalarının kamu hastanelerine yansımaları
Reflections of health policies implemented in Turkey on puclic hospitals during the European Union adaptation process
  1. Tez No: 303850
  2. Yazar: İRFAN TEMEL İSTANBULLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sağlık politikaları, Sağlıkta Dönüşüm Projesi, Hastane reformları, Avrupa Birliği'ne üyelik, European Union, Health policy, Health Transformation Project, Hospital reforms, European Union membership
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sağlık birçok ülkenin üzerinde durduğu içerisinde çözülmesi gereken bir dizi problemleri barındıran, sosyal politikaların başında gelmektedir. Avrupa Birliği sağlık politikaları konusunu üye ülkelerin kendi yetki alanı içerisinde değerlendirmektedir. Henüz ortak bir sağlık politikası oluşturulamamış olsa dahi, üye ve aday ülkelerin sağlık politikaları incelendiğinde uygulanan sağlık politikaların bezer politikalar olduğu gözlenmektedir. Özellikle batı Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen sağlık reformlarının, özelinde de hastane reformlarının diğer Avrupa ülkelerinde bir takım yansımalarının olduğu görülmüştür.Son yirmi yılda Avrupa'da sağlık alanında ve hastanelerde önemli reformlar gerçekleştirilmiştir. Avrupa'da yaşlı nüfusunun artması ile birlikte kronik hastalıklardaki artış sağlık harcamalarını yükseltmiştir. Sağlık maliyetlerinin azaltılması çabaları, sağlık endüstrisinde yaşanan teknolojik ilerlemeler ve sağlık hizmeti anlayışındaki değişimler gerçekleştirilen reformların temelini oluşturmaktadır.Türkiye'de Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasıyla birlikte sağlık alanında önemli değişimler yaşanmaya başlanmıştır. Bu dönemde uygulamaya konulan Sağlıkta Dönüşüm Projesi, sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması, finansmanı ve hastaneler üzerinde bir dizi değişimi beraberinde getirmiştir. Sağlıkta Dönüşüm Projesinin Avrupa Birliği üyelik müzakereleriyle ilişkilendirilmesi, reformun uygulanmasında itici bir güç olduğu söylenebilir.Bu bilgiler doğrultusunda Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleştirilen sağlık reformları ve bu reformların Türkiye'deki yansımaları incelenecektir.Araştırmamızda Sağlık Bakanlığı, Eurostat, Dünya Sağlık Örgütü istatistikleri, yurt içi ve yurt dışı akademik kaynaklardan yararlanılmış ve Türkiye'de gerçekleştirilen sağlık reformunun bir değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Health comes first, for many countries, on top of the social policies, which includes number of problems to be solved. European Union assesses the health policy issue within the member countries' own authority areas. Although a common health policy had not been created yet, when the member and candidate countries' health policies are examined, it's observed that the applied health policies are similar policies. Number of reflections of implemented, especially in western European countries, health reforms had been observed in other European countries, specifically in hospital reforms.In the last twenty years, important reforms had been realized in Europe in the field of health. Increases in chronic diseases, in parallel to the increase in elder population, had raised the health expenses in Europe. Cost reduction efforts in health, the technological progress encountered in health industry and changes in the understanding of health services consist of the basis of the reforms implemented.Major changes in the field of health have started to happen in Turkey, in parallel with the start of full membership negotiations with the European Union. The Health Transformation Project, which was implemented during this period, has brought a series of changes in restructuring of health services, financing, and hospitals. It can be said that associating the Health Transformation Project with the European Union membership negotiations is the driving force on implementation of the reform.In line with this information, the health reforms made in European Union countries and reflections of these reforms on Turkey will be reviewed.In our research, statistics of Ministry of Health, Eurostat, World Health Organization, domestic and foreign academic sources had been utilized and an evaluation of health reforms implemented in Turkey had been tried to be stated.