The relationships between parental emotion expressivity, children's temperament and children's coping strategy
Ailenin duygusal ifadesi, çocuğun mizacı ve çocuğun başetme stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 204703
  2. Yazar: HİLAL EYÜPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ailenin duygusal ifadesi, çocuğun mizacı, çocuğun başetmestratejileri, Parental Emotion Expressivity, Child Temperament, Children?s CopingStrategies
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma aile içi duygusal ifade, aile ortamı ile çocuğun başetme stratejileriarasındaki ilişki ile beraber, aynı zamanda da çocuğun mizacının bu ilişkilerüzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırmanın katımcıları 111 okul öncesi çocukve onların ailelerinden oluşmaktadır. Aile içi duygusal ifade Halberstadt's Aile İçiDuygusal İfade Envanteri ile değerlendirilmektedir. Aile ortamı ise Aile OrtamıÖlçeğinin tutarlılık, ifade ediş ve çatışma alt ölçekleri ile değerlendirilmektedir. Okulöncesi çocuklarının başetme davranışları ise okul öncesi çocuklar için hazırlanmışkısa öykü ölçeği ile değerlendirilmektedir. Çocuğun mizacı ise Colorado ÇocukMizaç Envanteri ile ölçülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, çocuğun mizacıçocuğun başetme davranışlarını tek başına yordamaz iken, çocuğun farklı mizaçözellikleri ve aile içi duygusal ifadenin farklı boyutlarının etkileşimi çocuğunbaşetme davranışlarını yordamaktadır. Çocuğun sakin mizaç özellikleri annenin aileiçinde olumsuz ve boyun eğici ifadeleri ile çocuğun problem odaklı başetmestratejileri arasındaki ilişkiyi düzenlenmektedir. Ayrıca, annenin olumsuz ve boğuneğici ifadelerinin sıklıkla ifade edildiği ve çocuğun oldukça sosyal mizaçözelliklerine sahip olduğu durumlarda çocuk stresle başetmek için problemdenkaçınma başetme stratejileri kullanma eğilimindedir. Genel olarak, okul öncesiçocuğunun mizaç özellikleri, annenin aile içinde ifade edilen olumsuz duygularınifade ediliş sıklığı ile birlikte çocuğun stres ile başetme stratejileri üzerindebelirleyici rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relations between the dimensions of parentalexpressivity which are positivity, negative dominant expressivity, negativesubmissive expressivity, family environment and child?s coping strategies, and theeffect of child temperament on this relation .111 preschool children between the agesof 4 and 6 years and their families participated in the study. Family expressivity asassessed with Halberstadt?s Self Expressivennes in the Family Questionnaire. Threesubscales of Family Environment Scale which are cohesion, expressivity and conflictwere utilized to measure the relation in the family. In order to determine how thechild copes with situation specific stress Vignette Assessment of PreschoolChildren?s Coping Strategies was used. VAPCCS consists of four stressful vignettesthat are mastery challenge, peer conflict, parent-child conflict and separationsituations. Child?s coping strategies were coded as five coping strategies, problemapproach and problem avoidance, passive acceptance, and emotion venting. Child?stemperamental characteristics were assessed with Colorado Child TemperamentInventory. Results revealed that children?s temperamental characteristics did notpredict children?s coping strategy by its own. However, child coping strategies variedin the interaction of different child temperament characteristics and dimensions ofmaternal emotional expressivity. Children?s soothability moderated the relationbetween maternal negative submissive expressivity and children?s problem approachcoping. Moreover, children tended to use less problem avoidance coping strategy incases where mothers expressed negative submissive emotion more frequently in thefamily and when children had highly sociable temperamental characteristics. Overall,the results of the study suggested that when fluctuations in the degree of expressionof negative emotion in the family are taken into consideration with children?stemperamental characteristics, they influence how the children cope with stress.