The classical period houses in Burgaz: An archaeological and architectural overview
Burgaz klasik dönem konutları: Arkeolojik ve mimari açıdan bir inceleme
- Tez No: 204708
- Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Burgaz, Knidos, Ancient Greek Houses, Household Archaeology, ArchitecturalOrganization, Interior Division, Archaeological Artefact Assemblages
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tezin amacı, M.Ö. 4. yüzyıl Burgaz evlerinin mimari ve düzenleniş özelliklerinin,plan ve kullanım üzerinde etkisi olan çok sayıda iç ve dış değişkenlerin, örneğin ekonomik,sosyal ve çevresel etkilerin, dikkate alınarak sunulmasıdır. Burgaz evlerinin antik Yunankonut bağlamı içerisindeki yerini tartışmak için, evlerin mimari, yapısal ve fonksiyonelözellikleri incelenmiş ve Yunan anakarasından Olynthos ile Haleis, Batı Anadolu'dan iseKolophon, Klazomenai ve Smyrna gibi çağdaşı örneklerle karşılaştırılmıştır.Anahtar Sözcükler : Burgaz, Knidos, Antik Yunan Evi, Konut Arkeolojisi, MimariOrganizasyon, İç Mekan Bölümlenmesi, Arkeolojik Buluntu Grupları.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present the architectural and organizational characteristicsof Burgaz houses by taking into consideration a number of internal and external factors suchas economical, social and environmental that influenced the house plan and its utilization in4th century BC. To discuss the place of Burgaz house within the ancient Greek domesticcontext, the architectural, structural, and functional characteristics of houses are investigatedand compared to contemporary examples, such as Olynthus and Haleis from MainlandGreece, as well as Kolophon and Klazomenai from Western Anatolia.