Farklı okul türlerinde ve dershanelerde görev yapan öğretmenlerin dershanelerin işlevleri ve gerekliliği hakkındaki görüşleri
Views of the teachers who are employed in different types of schools and cramschoolsabout the functions and requirements of cramschools
- Tez No: 348330
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dershane, Özel Öğretim Kurumları, Eğitim ve Öğretim, Cram Schools, Private Education Istitutons, Education and Teaching
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin dershanelerin işlevleri ve gerekliliği hakkındaki görüşlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmanın evreni 2012?2013 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde bulunan farklı okullarda ve dershanelerde çalışan öğretmenlerdir. Araştırmada bu evren içinde belirlenen 224 kişi örneklemi oluşturmaktadır. Araştırma ile ilgili veriler ?Dershane değerlendirme anketi? ve ?Kişisel Bilgi Formu? ile toplanmıştır. 5 bölümden oluşan ankette, dershaneyi zorunlu kılan nedenlerle ilgili 11 soru, dershanelerin faydası ve ortamı ile ilgili 9 soru, istihdamla ilgili 5 soru, dershaneye olumsuz bakışın sebepleri ile ilgili 9 soru, dershanelerin geleceğine yönelik öneriler ve beklentiler ile ilgili 8 soru ve toplamda 42 soru bulunmaktadır. Anketten elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Ölçeğin birinci bölümüyle ilgili cinsiyet, medeni durum, çalıştığı kurum, kıdem, branş, kurum türü değişkenlerini için frekans ve yüzde hesapları yapılmış her bir değişken için anketler çapraz tablo kullanılarak karşılaştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır; Öğretmenler artan eğitim öğretim rekabetini, öğretim kalitesinin devlet sektöründe giderek azalmasını, sınavları, öğrencilerin taleplerini, dershanelerin verimli ve motive ederek eğitimsel sonuç alabilmesini, daha iyi eğitim isteyen veli portföyünün gelişmiş olmasını, dershanenin öğrenciye iyi bir motivasyon kaynağı olmasını dershaneleri zorunlu kılan sebepler arasında saymaktadır.Dershanelerin teknolojik gelişmelere diğer eğitim kurumlarına göre daha çabuk uyum sağlamaları, dershaneye gidenlerin, gitmeyenlere göre akademik olarak daha yüksek başarı göstermeleri ve okulda ders başarılarının artması, dershanelerin okuldaki eğitimi tamamlayıcı olmaları, öğretmenler tarafından dershanenin faydalı yönü olarak belirtilmektedir. Dershanelerin çok sayıda öğretmen istihdam etmesi, dershaneler olmadığında birçok öğretmenin işsiz olacağı beklentisi, dershanelerin ekonomiye katma değerinin çok fazla olması gibi nedenleri öğretmenler dershanelerin istihdama sağladığı katkı olarak belirtmektedir. Bazı dershanelerin yanlış uygulamaları nedeniyle toplumun dershanelere olan güvenin sarsılmış olması, devlet dershane sektörünü meşrulaştıracak yasal düzenlemeleri yapmamış olması, bazı sosyal örgütlerin çok büyük dershane yatırımlarının olması, dershanelerde öğretmenlere hak ettikleri ücretin ödenmemesi, dershane eğitiminin toplumun çoğunluğu için pahalı bir hizmet olması, siyasilerin dershaneye olumsuz bakması, öğretmenlerce dershaneye olumsuz bakışın nedenleri olarak sayılmaktadır. Dershaneler öncelikli olarak eğitim kurumudur, öyle kalmalıdır, eğitime harcanan hiçbir para israf değildir. dershaneler olmazsa insanlar bu paralarla aynı eğitimi almanın başka yolunu bulurlar, dershanelerin hepsi okul olamaz düşünceleri ise öğretmenlerce geleceğe yönelik öneriler ve beklentiler arasında sayılmaktadır. Dershanelerin daha iyi eğitim kadrosuna sahip olmaları, seçilmiş öğrenci kitlesi, dershanelerdeki yönetici ve çalışanların misyonlarına daha sadık olması, dershaneciliğin kolay ve kazançlı olması düşünceleri öğretmenlerce dershaneyi zorunlu kılan sebepler arasında sayılmamaktadır. Dershanelerin eğitim için yeterli fiziki koşullara sahip olması, öğrenciler için ciddi bir ahlak öğretim merkezi olması, öğrencilerin zararlı alışkanlıklara yönelimini engellemesi, öğrencilerin suça yönelimini engellemesi, fırsat eşitliği sağlaması, düşünceleri öğretmenlerce dershanenin faydaları arasında sayılmamaktadır. Dershaneden elde edilen kaynağın neticede yine öğretmenlere gitmesi, ihtiyaç sahibi öğrencilerin dershaneden ücretsiz yararlanmaları düşünceleri öğretmenlerce dershanenin ekonomik katkısı arasında sayılmamaktadır. Dershanelerin siyasi ve sosyal düşünceler nedeni ile toplumca hala kabullenilememiş olması, dershanelerin vergi kaçırmaları, sendikaların dershaneye olumsuz bakmaları, siyasilerin dershaneye olumsuz bakmaları, düşünceleri öğretmenlerce dershaneye olumsuz bakışın sebepleri arasında sayılmamaktadır. Yeni girişimciler dershane kurmalıdır,dershanelerin hepsi okul olmalıdır, YGS, SBS ve benzeri sınavlar kaldırılmalıdır,bir gün mutlaka dershaneler kapatılmalıdır,düşüncelerine öğretmenlerin kararsız yaklaştıkları görülmüş ve geleceğe yönelik öneriler arasında sayılmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research is carried out in order to examine and analyse the views of the teachers towards the cramschools? functions and requirements. The population of this research is the teachers who are in Ankara and working for different schools and cram schools. In this research, 224 people who are determined in this population constitutes the sample. The data about the research is gathered through the Cram School Evaluation Survey and Personal Information Form. The survey consists of 5 parts which are 11 questions about the reasons why a cram school is necessary, 9 questions about the advantages of the cram schools and their atmospheres, 5 questions concerning the employment, 9 questions about the negative views toward the cram schools, and 8 questions about the recommendations and expectations about the cramschools and their future, in total 42 questions. The data gathered from the survey is codified and is analysed in the computer by the help of SPSS packet program. The frequency and percentage calculations about the first part of the scale for the variants of gender, marital status, the employer institution, seniority, branch, and the institution are done and surveys, for each variant, are compared by the use of the cross tabulation. The resulsts of the survey are listed below: Teachers regard the increasing rivalry of education and teaching, the decreasing quality of teaching in the governmental sector, thus the exams, students? demands, the cram schools? taking beneficial teaching results by encouragement, and the profile of the parents wishing for a better education for their children and the cram schools? being a motivation source for the students as the reasons for the cram schools? being a necessity. The teachers therefore point out the benefical sides of the cram schools by the explanations concerning the cram schools? being able to fit into the technological developments much more easily compared to the other schools, the students who take the cram school education are more successfull in the academic field than those who don?t and their success increase in their school, the cram school is a complementory element for the students and their courses at school.Moreover,since the cram schools employ many teachers and there are assumptions and expectations that when these institutions are absent there will be many unemployed teachers and the cramschools? added value to the economy is very high, teachers regard these qualities as a contribution of the cramschols to employment. The reasons including some cramschools? wrong regulations shake the trust of the society towards the cramschools, and that the government hasn?t yet legitimized the cramschools by necessary legal regulations, that some social associations have high investment in the cram schools, the fact that the teachers don?t gain the money they actually deserve, the cram school education is very expensive for the majority of the society, and the politics? negative views about the cram schools are regarded as the reasons for the teachers? negative prospect of them.Cramschols, before all else, are the education institutions and they should remain so, thus the money spent for the education is never in vain. Furthermore the views like even when the cram schools are absent, people will find another way to take the same necessary education and all cramscools can not be turned into schools are counted by the teachers as the expectations and recommendations for the future. The views stating that cramschools have a better group of teachers, the qualified group of the students, the managers and employees of the cramschools are more loyal to their mission, and to manage a cramshool is easy and moneyful are not regarded as the reasons making the cramschools a necessity for the people. Thus, although the cramschools have the enough physical conditions for the educationand they are a serious ethics teaching center and they prevent the students from fronting to harmful habits, thus they provide the equality of opportunity, these qualities are not counted as the benefits of the crasmchools by the teachers. Moreover, even though the money gained from the cramchools is paid to the teachers at the end, the view that students who lack the necessary financial supplement can make use of the cramschools without any payment is not regarded as an economic contribution of the cramschool by the teachers. The views that the cramschools haven?t been accepted yet by the parents beacuse of the political and social reasons, the cramschools defraud the revenue, unions and politics have negative thougts toward the cramschools are not regarded as the reason forthe negative views toward the cramschools by the teachers. It is also observed that the teachers are not sure about the thoughts that new enterpeneurs should open new cramschools, the cramschools must be turned into schools, exams like YGS, SBS should be abolishedand the cramschools must be abandoned one day, and these views are not counted as the recommendations for the future.