Information-based economy and e-government: Transformation in the public administration
Bilgi tabanlı ekonomi ve e-devlet: Kamu yönetiminde dönüşüm
  1. Tez No: 204713
  2. Yazar: MAHİR TERZİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Economics, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Tabanlı Ekonomi, Bilgi Toplumu, Bilgi Açığı (K-Gap), Tüketim Toplumu, Biyo-Politik ktidar, E-Devlet, E-Bürokrasi, Sistem Teorisi, Durumsallık Yaklaşımı, Aktör-Network Kuramı, Eğitim Sistemi, Information-Based Economy, Information Society, K-Gap, ConsumptionSociety, Bio-Politics Power, E-Government, E-Bureaucracy, System Theory, Contingency Theory, Actor-Network Theory, Educational System
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Artık, ülkelerin gelişmişlik düzeyine yönelik bir kanıt ve gösterge olangünümüz ekonomisi Bilgi Tabanlı Ekonomi, Bilgi Toplumu olarak adlandırılankendi altyapısı üzerinde yeni bir örgütlenme modeliyle, ortaya çıkıyor.Yönetim (idare) olgusu şimdi Bilgi Tabanlı Ekonominin köklerinigüçlendirmek için ?e-devlet? ile tanışıyor.Bu çalışmanın amacı, Bilgi Toplumu çevresinde (environment) Bilgi TabanlıEkonominin yön verdiği, hâkim ve otoriter güç olan devletin dönüşümünü incelemekve kültür değişkenini akılda tutarak, kamu yönetimi kuramları çerçevesinde yeni birörgütlenme modeli olarak ?e-devlet?in özellikle yönetim (idare) ve işletmecilikikilemi ile siyaset ve yönetim ikilemi içerisindeki ilgi odağını ve sınırlarınıbelirlemektir.Ayrıca, Bilgi Tabanlı Ekonomi, Bilgi Toplumu ve ?e-devlet? arasındaki ilişkihakkında sistematik ve bütüncül bilgiye sahip olmak bu tezin konusunuoluşturmaktadır.Bu amaçla, geleceğin toplumunu şekillendirmekle yükümlü olan MilliEğitim Bakanlığında ?Bilgi Tabanlı Ekonomi?, ?Bilgi Toplumu? ve ?e-Devlet?arasındaki ilişki hakkında sistematik ve bütüncül bir bilgiye sahip olunupolunmadığını anlamak için bir anket yapılmıştır. Ayrıca, ankete katılanların ?e-devlet? hakkındaki zihinsel formülasyonlarının ne olduğu öğrenilmek istenmiştir.Araştırma sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığında ?Bilgi Tabanlı Ekonomi?,?Bilgi Toplumu? ve ?e-Devlet? arasındaki ilişki hakkında sistematik ve bütüncül birbilgi olmadığını, katılımcıların meslek, pozisyon ve yetişim (background) açısından?e-devleti? kendi bulundukları kontekst içerisinde algılama eğilimleri olduğunuortaya çıkarmıştır.Ayrıca araştırma sonuçları, bilginin özellikle de resmi bilginin hiyerarşikörgütlenmesinden dolayı, katılımcılar tarafından ?e-Devlet? ile ilgili verilencevapların örtüştüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
?Information-Based Economy?, which is today?s economy that is a proof andindicator of development level for the countries now on, comes on the scene with itsnew organizing model on the infrastructure of its own, which is called ?InformationSociety?.The phenomenon of administration introduces to ?e-Government? forreinforcing the roots of ?Information-Based Economy? now.The objective of this study is to research the transformation of state,authoritarian and dominant power, that ?Information-Based Economy? givesdirection in the environment of ?Information Society? and to determine the locus andfocus of ?e-government? as a new organizing model especially in the dilemmabetween administration and management, and in the dilemma between politics andadministration by using the theories of public administration, keeping the variance ofculture in mind.In addition, to have a systematic knowledge of the relation between?Information-Based Economy?, ?Information Society? and ?e-Government? as awhole composes of the theme of this thesis.For this purpose, questionnaire has been conducted in the Ministry ofNational Education, which is responsible for forming the society of the future, tounderstand whether there is a systematic knowledge on the relation between?Information-Based Economy?, ?Information Society? and ?e-Government? as awhole. Moreover, it has been aimed to discover what the mental formulations ofparticipants are.Questionnaire results reveal that there is no systematic knowledge on therelation between ?Information-Based Economy?, Information Society? and ?e-Government? as a whole in the Ministry of National Education, and that theparticipants are apt to perceive ?e-Government? within the context in which they arein terms of professions, status and backgrounds.Questionnaire results also show that the responses given by the participantsconcerning ?e-Government? are more or less the same due to the hierarchicalorganization of knowledge and official knowledge in particular.