State, labour and crisis: The 1989-1995 period in Turkey
Devlet, emek ve kriz: Türkiye'de 1989-1995 dönemi
- Tez No: 204723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: korporatizm, rekabetçi korporatizm, bölüşüm, ESK, eleştirelsöylem analizi, corporatism, competitive corporatism, distribution, the ESK, criticaldiscourse analysis
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu tez, Türkiye'de, 1989-1995 dönemindeki sınıf mücadelelerinin, eleştirel,determinist ve indirgemeci olmayacağı umulan ve post-disipliner bir teorikhikayesini yazma çabasıdır. 1989-90 ve 1994-95 yılları sınıf mücadeleleri, emeğinaynı protesto çevriminin iki ardışık dönüm noktası âsırasıyla, zirve ve dipnoktalarıâ olarak görülüyor. Düşünce zincirinin çoğu, korporatist yazının eleştirelbir okumasıyla, radikal siyasal iktisada, özellikle de Marx'ın bölüşüm teorisinedayanıyor. Bölüşüm, inter alia, üretimin bir momenti, üretim tarafından belirlenmişbölüşüm şeklinde görülüyor. Ücretler ve kârların, üretimdeki sınıf mücadeleleri,ideoloji/söylem alanındaki sınıf mücadeleleri, Emeğin koşulları, Devlet gücü veEmeğin örgütsel kapasitesinin ortak etkisi sonucunda belirlendiği savunuluyor.Seksenlerin sonları ve doksanların ortasında yeni sermaye stratejilerinin oluşumuüzerinde öncelikle duruluyor. Özellikle ESK, Türkiye'de rekabetçi korporatizminörnek durumu olarak yorumlanıyor. Rekabetçi korporatizm bir Devlet biçimi, kısmibir fenomen olup, bir hegemonya sorunudur.
Özet (Çeviri)
This thesis is an intendedly critical, non-deterministic/non-reductionist, and, atentatively theoretical, post-disciplinary narrative of the class struggles in Turkeyover the period of 1989-1995. Much of the argumentation draws upon a criticalreading of the corporatist literature, and, radical Political Economy, specificallyfocusing upon Marx?s theory of distribution. Distribution is seen as, inter alia, amoment of production, as production-determined distribution. Wages and profits areargued to be determined as the joint effect of class struggles in production, in therealm of ideology/discourse, the condition of Labour, the State power, and, theorganisational capacity of Labour. Particular emphasis is placed upon the formationof new Capital strategies in the late Eighties and early Nineties. More specifically,the ESK is seen as the archetype of the so-called competitive corporatism in Turkey.Competitive corporatism is a State form, a partial phenomenon, and, a question ofhegemony.