Exploration of spousal accuracy, frequency, emotional impact and importance of positive and negative marital behavior in distressed and nondistressed couples
Stresli ve stressiz çiftlerde eş algı doğruluğu, olumlu ve olumsuz evlilik davranışlarının sıklığı, duygusal etkisi ve öneminin araştırılması
- Tez No: 204728
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Eş Doğruluğu, Evlilik Davranışları, Duygusal Etki, AtfedilenÖnem, Evlilik Uyumu, Spousal Accuracy, Marital Behavior, Emotional Impact, AttributedImportance, Marital Adjustment
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada sıkıntılı ve sıkıntısız çiftlerde eş algı doğruluğu ile olumlu ve olumsuzevlilik davranışlarının sıklık, duygusal etki ve atfedilen önem açısından üç ayrıdeğerlendirilmesi araştırmaktadır. Çalışmanın katılımcıları 81 evli çifttir. Eşlerin162'si de Pozitif ve Negatif Duygu Durum Ölçeği, Çift Uyum Ölçeği, letişimBecerileri Envanteri ve Bilgi Formu'nu doldurmuştur. Ayrıca her çiftten bir eş EşGözlem Listesi (EGL) A Formunu doldururken, diğer eş de EGL B Formu'nudoldurmuştur. Eş doğruluğu, kategorisi belli çiftler için kullanılan karşılıklıbağımlılık durumları için kısmi korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. R-zdönüşümü sıkıntılı ve sıkıntısız çiftlerin eş algı doğruluğu açısından olumlu veolumsuz evlilik davranış alanlarından hangilerinde farklılaştıklarını bulmak içinuygulanmıştır. Olumlu ve olumsuz evlilik davranışlarının sıklık, duygusal etki veatfedilen önem açısından değerlendirilmesinde sıkıntılı ve sıkıntısız çiftler; karı-koca; kendi için dolduran ve eş için dolduran arasındaki farkların incelenmesi içinaltı ayrı Tekrarlı Ölçümlerle Çoklu Varyans Analizi yürütülmüştür. Evlilik uyumu ileilişkileri açısından en önemli olumlu ve olumsuz evlilik davranış alanlarını bulmakiçin pozitif duygu, negatif duygu ve iletişim becerileri kontrol edilerek iki ayrı Roy-Bargmann Analizi yapılmıştır. Kişinin kendi ve eşi tarafından rapor edilen evlilikdavranışları sıklığına Temel Bileşenler Analizi uygulanmıştır ve bulunanfaktörlerden hangilerinin evlilik uyumunu yordamada anlamlı role sahip olduğunubulmak için iki ayrı Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Sonuçlar, sıkıntısızeşlerin sıkıntılı eşlere göre eşlerinin rapor ettiği duygusal etkiyi ve atfettikleri önemitahmin etmede daha yüksek doğruluğa sahip olduklarını; daha sık olumlu evlilikdavranışları ve daha seyrek olumsuz evlilik davranışları sergilediklerini; olumluevlilik davranışları ile ilgili daha olumlu hissettiklerini ve olumlu evlilikdavranışlarına daha fazla önem atfettiklerini göstermiştir. Eş tarafından rapor edilenevlilik davranışlarının sıklığı, kendi evlilik davranışlarını rapor edenlerin belirttiğisıklığa göre; olumsuz evlilik davranışları ve sevgi gösteren evlilik davranışları iseolumlu evlilik davranışlarına göre evlilik uyumunda daha çok varyans açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
The study explored spousal accuracy and positive marital behavior (PMB) andnegative marital behavior (NMB) areas? three different evaluations which werefrequency, emotional impact and attributed importance in distressed andnondistressed couples. Participants of the study were 81 married couples. All 162spouses filled out Positive and Negative Affect Schedule (PANAS), DyadicAdjustment Scale (DAS), Communication Skills Inventory and Information Form.Additionally one spouse in each couple filled out Spouse Observation Checklist(SOC) Form A whereas the other spouse filled out SOC Form B. Spousal accuracywere assessed by partial pairwise intraclass correlation. R-to-z transformation wasused to find on which PMB and NMB areas? accuracy distressed and nondistressedcouples differ. Six Repeated Measures MANOVAs were conducted to exploredifferences in distressed and nondistressed couples; wives and husbands; self-reportand spouse-report in three evaluations of PMB and NMB. In order to find mostimportant PMB and NMB areas? frequencies in terms of their relationship withmarital adjustment, two Roy-Bargmann Stepdown Analysis were conducted bycontrolling for positive affect, negative affect and communication skills. Principalcomponent analysis was employed to the self and spouse reports of marital behaviorareas? frequencies and then two stepwise multiple regression analyses were used toidentify which factors of marital behavior play a significant role in predicting maritaladjustment. Results revealed that nondistressed spouses were more accurate inpredicting their partners? reports of emotional impact and attributed importance;more frequently engaging in PMB, less frequently engaging in NMB, feel morepositive about and attribute more importance to PMB compared to distressedspouses. Spouse report of marital behavior explained more variance than self reportof marital behavior; NMB and affectional marital behavior explained more variancethan PMB in marital adjustment.