The factors making first-year university students vulnerable to pathological eating attitudes
İlk yıl üniversite öğrencilerini patalojik yeme tutumlarına yatkın yapan faktörler
- Tez No: 204727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Pathological Eating Attitudes, Traditional Family, Family Meal Patterns, Perceived Social Support, Patolojik Yeme Tutumları, Geleneksel Aile, Aile Yeme Örüntüsü, Algılanan Sosyal Destek
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
The purpose of the present study was to find out variables that make first year universitystudents vulnerable to eating disorders. Pathological eating attitudes' association with heightand weight, family meal patterns, perceived social support, family values and socio-demographic variables were assessed. 299 first year university students from the Departmentof Basic English at Middle East Technical University participated in the study. Fiveassessment devices- Demographic data form, the Eating Attitude Test (EAT- 40), FamilyEating Attitude and Behavior Subscales, the Multidimensional Scale of Perceived SocialSupport, and the Traditional Family Values Questionnaire were administered. ANOVAs wereconducted to assess differences on eating attitudes between participants in terms of gender,with whom they lived, perceived family type, socio economic status, body mass index andweight satisfaction. Stepwise multiple regressions were conducted to appraise to what extentperceived social support, family meal patterns, traditional family values and demographicvariables predicted eating attitudes of first year students. The participants who perceived theirfamily as traditional reported more pathological eating attitudes in dieting, preoccupation withfood, social pressure on weight factor. Regression analyses for female participants revealedthat dieting, parents occupation, body mass index (current / desired) perceived social support-family, relationships with family and kin, and perceived family income were associated withpathological eating attitudes. Regression analyses for males revealed that dieting, fatheroccupation, desired body mass index and relationships with family and kin were associatedwith pathological eating attitudes. These findings were discussed with reference to relevantliterature. Future research topics were suggested and therapeutic implications of the studywere discussed.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmanın amacı, ilk yıl üniversite öğrencilerini yeme bozukluğuna yatkın yapandeğişkenleri araştırmaktır. Bu amaçla, patalojik yeme tutumlarının boy ve kilo değişkenleri,aile yeme örüntüsü, algılanan sosyal destek, aile değerleri ve sosyo-demografik değişkenleriile ilişkisi değerlendirmektir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Temel İngilizce Bölümünden299 öğrenci bu çalışmaya katılmıştır. Yeme Tutum Testi, Aile Yeme Tutum ve DavranışÖlçeği alt ölçekleri, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Geleneksel Aile DeğerleriÖlçeği, demografik bilgi formu kullanılmıştır. Kişinin cinsiyeti, kiminle yaşadığı, ailesinialgılayış şekli, ailesinin sosyo-ekonomik durumu, beden kitle endeksi ve kilo memnuniyetiaçısından yeme tutum farklılıklarını değerlendirmek amacıyla varyans analizleriuygulanmıştır.Adım adım regresyon analizi ile hazırlık öğrencilerinin yeme davranışlarının,algılanan sosyal destek, aile yeme örüntüsü, geleneksel aile değerleri ile demografikdeğişkenler tarafından ne kadar yordandığı araştırılmıştır. Kişilerden ailesini gelenekselolarak algılayanların diyet , yeme ile meşgul olma ve kiloya yönelik sosyal baskıdavranışlarını daha fazla gösterdikleri bulunmuştur. Regresyon analizi sonucunda, kızlardapatalojik yeme tutumunu belirleyen değişkenler diyet yapma, anne / babanın meslek durumu,beden-kitle endeksi (sahip olunan ve olması istenen), aileden algılanan sosyal destek, aile veakraba ilişkileri, ve algılanan aile geliri olarak bulunmuştur. Erkeklerde ise diyet yapma,babanın meslek durumu, olması istenen beden kitle endeksi, ve aile ve akraba ilişkilerideğişken olarak patolojik yeme tutumu ile ilişkili bulunmuştur. Bu sonuçlar literatürdesteğiyle tartışılmış, ileride yapılabilecek araştırma konuları önerilmiş ve bu çalışmanınsonuçlarının terapi sürecine katkıları tartışılmıştır.