The role of the organization for security and co-operation in Europe (OSCE) in the transdniestr conflict and the Russian factor
Transdinyester çatışmasında Avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatının (AGİT) rolü ve Rus faktörü
- Tez No: 204730
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKTAY F. TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Moldova, Transdinyester, Rusya, AG T, DondurulmuşÇatışmalar, Moldova, Transdniestr, Russia, OSCE, Frozen Conflicts
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez Moldova'daki Transdinyester çatışmasını, Avrupa Güvenlik ve şbirliğiTeşkilatı (AG T) ve Rusya Federasyonu'nun soruna çalışan bir çözüm bulmaçabaları çerçevesinde müdahil olmalarını gözönüne alarak incelemeyiamaçlamaktadır. Tez, Transdinyester sorununun ortaya çıkış nedenleri, sorununçözümü için yapılan girişimler ve çatışan tarafların ve arabulucuların bugünitibariyle çalışan bir düzenlemeye ulaşmada başarısız olma nedenleri üzerindeodaklanmaktadır. Sorunun nedenlerini, Moldova ve Transdinyester'deki etnisite,sosyo-ekonomik az gelişmişlik ve demokratik kurumların zayıflığı gibi içfaktörlere bağlayan görüşün aksine, bu tez sorunun devam etmesinin ardındakitemel faktörün sorunun uluslararası boyutu olduğunu savunmaktadır. Sorununçözümünü çok güç hale getiren ana faktör, AG T ve Rusya Federasyonu'nunsorunun tanımlanmasında ortaya koydukları radikal farklılıktır. RusyaTransdinyester bölgesini Sovyet sonrası Moldova'da ve onun komşuları etrafındajeo-stratejik bir araç olarak değerlendirme eğilimindedir. AG T'in bu sorundaRusya'nın, Transdinyester bölgesini jeo-stratejik bir araç olarak kullanmakapasitesini sınırlandırması, bu sorunun barışçıl çözümüne yönelik yeni ufuklaraçmaktan çok varolan çıkmaza neden olan mevcut durumu değiştirmeyi sonderece zorlaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore the Transdniestr conflict in Moldova by examining theinvolvements of the Organization for Security and Co-operation in Europe(OSCE) and the Russian Federation in their attempts at finding a working solutionto this conflict. The thesis focuses on the reasons for the emergence of theTransdniestr conflict, the initiatives for the settlement of this conflict, and thecauses, as of today, why the conflicting parties and the mediators have not beensuccessful in reaching a working settlement. Contrary to the line of thinking onthis conflict which suggests that the conflict has its roots in domestic factors inMoldova and Transdniestr such as ethnicity, socio-economic underdevelopmentand the weakness of democratic institutions, this thesis argues that the primaryreason behind the persistence of this conflict is international. It is the radicallydifferent definitions of the conflict by the OSCE and the Russian Federation thatmakes the conflict very difficult to solve. Russia tends to value the Transdniestrregion as a geostrategic tool for maintaining its influence over post-SovietMoldova and its neighbourhood. Since the involvement of the OSCE in thisconflict limits Russia?s capacity to use the Transdniestr region as a geostrategictool, it becomes extremely difficult to alter the status quo that contributes to theexisting impasse rather than to its opening of new avenues for the peacefulsettlement of this conflict.