Cyprus policy of Turkey in the 2000s: Has the national cause become an impediment to progress?
2000'li yıllarda Türkiye'nin Kıbrıs politikası: Ulusal dava gelişmenin önünde bir engele mi dönüştü?
  1. Tez No: 204751
  2. Yazar: ÖZGE YAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. RAŞİT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs sorunu, Türkiye'nin AB üyelik süreci, TÜS AD, hegemonik proje, Cyprus question, Turkey?s EU membership process, TÜS AD, hegemonic project
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma, 2000'li yıllarda Türkiye'de Kıbrıs sonunun hem resmi devlet politikasıbağlamında hem de kamuoyunda algılanış ve ele alınışında bariz bir dönüşümyaşandığı iddiasındadır. Bu çalışma söz konusu dönüşümü değişik boyutlarıylabetimlemeyi ve tarihsel bir perspektif ışığında analiz etmeyi amaçlamaktadır. Buçalışma kapsamında böylesi bir dönüşümü doğuran siyasal ve toplumsal dinamikleraraştırılacak ve büyük sermaye ile onun temsilcisi olan TÜS AD başta olmak üzerebazı toplumsal aktörlerin tavır ve pozisyonları gösterilecektir.Bu çalışmada Türkiye'nin Kıbrıs politikasındaki ve kamuoyunun konuya bakışındakidönüşümü anlamak ve analiz etmek için, sürecin ülkenin genel siyasi atmosferi vedönemin hegemonik vizyon/proje/görüşleri ile ilişkilendirilmesinin gerekliliğisavunulmaktadır. Bu örnekte Kıbrıs hakkındaki resmi politika ve kamuoyugörüşünün özellikle 2000'li yıllardaki dönüşümünü AB üyelik sürecinden bağımsızolarak anlamak ve analiz etmek mümkün değildir. Bu çalışmada söz konusu değişimgenel bir sürecin bir boyutu olarak analiz edilmektedir: AB üyelik hedefinin birhegemonik proje olarak kurulması. Bu analiz için Antonio Gramsci'nin hegemonyateorisinden ve Bob Jessop'un hegemonik proje kavramlaştırmasındanyararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study claims that there has been realized an obvious transformation in the wayin which the Cyprus question is perceived and handled in Turkey, both in officialstate policy and popular opinion, during 2000s. It is aimed in this study to depict thistransformation with its different dimensions and analyze this transformation with ahistorical perspective in terms of the actors and dynamics involved. The social andpolitical dynamics which brought about such a transformation are investigated andthe positions and attitudes of certain social actors, with special reference to bigcapital and its representative TÜS AD, are disclosed within the scope of this study.It is maintained in this study that in order to understand and analyze thetransformation in the Cyprus policy of Turkey and the public opinion, it is necessaryto relate this process with general political atmosphere of the country as well as thehegemonic visions/projects/opinions of the period. In this case, it is actuallyimpossible to understand and analyze the transformation of the official policy andpublic opinion on Cyprus separate from the EU membership project specifically in2000s. This study analyzes this transformation as a dimension of a general processthat is the construction of EU membership objective as a hegemonic project. AntonioGramsci?s theory of hegemony and Bob Jessop?s conceptualization of hegemonicproject have been utilized in this analysis.