Üretim planlamasında çok hedefli doğrusal hedef programlama ve bir tekstil işletmesinde uygulama
Multigoal linear programming in production planning and its application in a textile company
  1. Tez No: 204767
  2. Yazar: MUSTAFA UMUT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY KASAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Planlama, Karar verme, Doğrusal Hedef Programlama, şAkışları, Lingo, Production Planning, Decision making, Linear Goal Programming, Flowchart, Lingo
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı iki yönlüdür. Birincisi üretim planlamasının işletmeler için öneminive üretim planlaması ile karar verme için çok hedefli doğrusal hedef programlamanınyararlarının açıklamasını sağlamaktır. Bu, çalışmanın teori kısmını oluşturmaktadır.Bu çalışmanın teori kısmında Doğrusal Hedef Programlamanın türlerinden üç tanesi olan;Lexicographic Hedef Programlama, Ağırlıklı Hedef Programlama ve MINMAX HedefProgramlama açıklanmıştır. Bilindiği üzere, Hedef Programlamanın amacı, hedefdeğişkenlerindeki sapmaları minimize etmektir.kincisi ise, Doğrusal Hedef Programlamanın Bursa'daki bir tekstil işletmesindeuygulamasıdır. Bunun için öncelikle Hedef Programlama modeli işletme için kurulmuş olup,amaç fonksiyonları ve model için kısıtlayıcılar için gerekli veriler toplanmıştır. Daha sonraişletmenin Doğrusal Programlama modeli oluşturularak üst yönetimin hedefleri tanımlandıÜst yönetimin hedefleri doğrultusunda; Lexicographic Hedef Programlama modeli,Ağırlıklı Doğrusal Hedef Programlama ve Eşit Ağırlıklı Doğrusal Hedef Programlamamodelleri Bursa'daki bir tekstil işletmesi için kurulmuştur.Bu modeller, Lingo bilgisayar paket programı ile çözülmüştür ve işletmenin üretimplanlaması ve karar verme modellerinin çözümleri değerlendirilmiştir.Çalışmamız işletmelerde analitik karar verme ve bu konuda çalışanlar için yararlı olacağıgörüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is two fold. First is putting the importance of production planningfor the companies and to explain the useful of Multigoal Linear Programming for productionplanning and for desicion making. This, constitutes the therotical part of the study.We explained three typies of linear goal programming such as Lexicographic Goalprogramming, weighted Linear Goal Programming and MINMAX Linear Goal programming inthe therotical part of this study. As you know the objective of goal programming is minimize thegoal devation variables.Second is application of linear goal programming in a textile company - Bursa. Firstly toconstruct linear programming model for the company, we collected required datas for objectivefunction and constraints of the model. Later we constracted linear programming model of thetextile company and defined the goals of the top management.According to the goals of top management we constracted, lexicographic goalprogramming model, weighted linear goal programming model and equal weighted linear goalprogramming model for the textile company in Bursa.We solved these models by Lingo computer program and evaluated the solutions of themodels for production planing and decision making for the company.Our study can be helpful for analitical decision making for companies and studiers in thissubject.