2005 yılı ilköğretim 5. sınıf matematik programının değerlendirilmesi
Evaluation of 2005 mathematics curriculum for 5 th grade in primary school
- Tez No: 204788
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı öğrenme, program değerlendirme, programgeliştirme, Matematik Programı, Consructivist Learning, Curriculum Evaluation, Curiculum Development, Mathematics Curriculum
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma 2005-2006 yılında ülke genelinde uygulamaya başlanan veyapılandırmacı yaklaşımı temel alan lköğretim 5.sınıf Matematik Programı'nınyapılandırmacı yaklaşıma göre derslerde uygun olarak işlenip işlenmediğini belirlemekamacıyla yapılmıştır.Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Literatür araştırmasında uzmangörüşleri de alınarak araştırmanın amacına uygun anketler geliştirilmiş ve Bursa liKaracabey ve Yıldırım lçelerinde 601 lköğretim 5.sınıf öğrencisine ve 51 5.sınıföğretmenine anket uygulanmıştır.Elde edilen veriler frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma ve variansanalizi teknikleri çözümlenmiştir. Analizler bilgisayarda SPSS istatistik programındayapılmış, anlamlılık testlerinde α :0,05 düzeyi esas alınmıştır. Öğretmenler programıX :3,80, öğrenciler ise X :3,85 ortalama ile programı yeterli kabul edilebilecek birdüzeyde değerlendirmişlerdir. Öğretmen ve öğrencilerin genel olarak programa bakışaçılarında farklılık olmadığı görülmüştür. Öğretmenlerin kıdem ve mezun olduklarıokul açısından program türüne göre program değerlendirmesine bakılmış ve anlamlıfark göstermedikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study done for finding out weather the Elementary school 5th gradeMathematics Curriculum, which is implemented nation-wide in 2005-2006 and basedon the constructive approach, follows lessons according to the constructive approach.Survey method was used in this study. The research of literature was done byresearcher and then the questionnarie was changed with the specialist views. Thequestionnarie was administerde to 601 students of the fifth grade and 51 teachers inKaracabey and Yıldırım in Bursa.Data collected were analysed with frequency, percentage, aricmetic mean,standard deviation and variance table. Questionnaries were evaluated with SPSS.The aricmetic mean of the teacher?s questionnaries was X :3,80 and thearicmetic mean of the student?s questionnarie was X :3,85. n general the perceptionsbetween teachers and student were same. t is possible to see the opinions of theteachers are not such different due to their educational status and seniority.