Savunma harcamaları ve Türkiye'nin durumu
Defence expenditures and Turkey's position
- Tez No: 204854
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ATTİLA ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Savunma Hizmetleri, Değişen Savunma Anlayışı, SavunmaHarcamaları, Askeri Harcamalar, Defence Services, The Changing Defence Understanding, DefenceExpenditures, Military Expenditures
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Tarihten günümüze varolmuş bütün imparatorluk ve devletlere bakıldığındatemel unsurlarının insan topluluğu, güç, toprak, zenginlik ve yönetim sistemibağlamında etkileştiği görülür. Devlet ve imparatorlukların kuruluşundaki ilk unsur,dünyanın en tehlikeli silah olan insandır. Oluşan sistemin korunmasını ve gelişmesiyönünde desteklenmesini sağlamak için zamanına göre modern, güçlü ve büyük bir orduoluşturulması gerekir. Bu, oluşturulacak ordu için bir kaynak yaratılması gerekliliğinidoğurur. Ordunun büyüklüğü, ayrılacak kaynağın da büyük olmasına sebep olmaktadır.Bu nedenle günümüze kadar devletler bu alana ayrılacak kaynağın fazlalığı sebebiyleçeşitli yöntemlere başvurmuşlar, farklı sistemler denemişlerdir.Günümüzde de savunma harcamaları devlet bütçelerinden aldıkları payda en üstseviyelerdedir. Bütçedeki bu kalemin fazlalığı diğer kalemlerde problemlere sebepolmaktadır. Bir ülke için savunmanın vazgeçilmez bir unsur olması, hele ki ülkemizinsahip olduğu konumda, eğitim, sağlık, altyapı ve diğer alanlardaki yatırımlara daha azkaynak ayrılmasını zorunlu kılmaktadır.Tüm bu sebeplerden dolayı devletler askeri harcamalarını bir düzene sokmak içinfarklı sistemler, yapılanmalar ve günümüzde teknolojiler denemektedir. Savunmayaayrılan kaynaktan optimum faydanın sağlanması için kaynağın kullanılmasında bilimselveriler kullanılmakta, yerli savunma sanayinin geliştirilmesine, savunma örgütlerine,ittifaklara girerek yada ikili anlaşmalar yoluyla güvenliğin sağlanması hedeflenmektedir.Bu şekilde savunma harcamalarında tasarruf yapılmaya çalışılmaktadır.Bu çalışmada savunma harcamalarının bir ülke ekonomisindeki yerini veönemini vurgulamak ve açıklayıcı olmak için öncelikle kamu harcamaları üzerindedurulmuştur. Müteakiben savunma hizmeti ve savunma harcamalarının kapsamı, özelliğive önemi ile savunma hizmetinin sağlanmasına yönelik izlenen yollar açıklanmıştır.Bunun içerisinde ülkemizin izlediği yolları, içinde bulunduğu birliktelikleri, jeopolitik,jeostratejik ve ekostratejik önemini ve gelecekte savunma hizmetlerinin ve savunmaharcamalarının alacağı şekli açıklanmaya çalışılmıştır.Bu çalışmadaki veri ve tablo bilgileri hariç hiçbir açıklama ve bilgi herhangi birkurum ya da kuruluşun görüşü olmayıp sadece kişisel görüş ve değerlendirilmelerdir.
Özet (Çeviri)
Considering all the empires and the states in history we can conclude that thebasic elements have been effective in the context of community ,power, land, prosperityand administrative system. The first and the most important element in the foundationof states and empires have been the human which is the most dangerous weapon.Toprotect the system itself and to support the development of the system, it necessitatesconstituting a modern , powerful and large(big) army. It also necessitates creating agood budget . The size of the army effects the size of the budget . Till today the stateshave been applying different process? and trying different systems in order to adjust theirbudgets.Today the ratio of defence expenditures in the state budgets are extremely high.This causes problems in other expenditure fields. Since the national defence isindispensable to the survival of a state-especially our own country-the ratio of otherexpenditures such as education, sanitary, infrastructure etc. are unfortunately gettinglower.For this above reason and changing security concepts, states have been usingdifferent systems, structures and new tecnologies in order to balance their budgets.Using scientific data, developing national defence industry and creating an effectivedefence system by alliances and bilateral aggrements are some of the steps taken toeconomize and obtain the optimum advantage from the defence expenditures ratio of thebudget.Firstly, in order to emphasize and explain the importance and place of thedefence expenditures in a state?s economy public expenditures were taken into account.Secondly, the importance, the features and the contents of the defence service anddefence expenditures and ways of sustaining a good defence service were explained.Finally, what paths our country follow, the unions or associates or organisations ourcountry take part in, its geopolitic, geostrategic and ecostrategic importance and howthedefence service and defence expenditures will be inthe future were tried to explain.The data and table knowledge except,any information and knowledge mentionedin this study cannot be related to any official or unofficial institution or organisation butto my personal views only.