Üniversite hastaneleri ve döner sermaye sistemlerinin işleyişi: Sorunlar ve çözüm önerileri
University research hospitals and the functions of their revolving fund systems
- Tez No: 204855
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM ATTİLA ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: University Hospital, Revolving Fund System, Financial Structure, FunctionalMade
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma, üniversite hastanelerinin kuruluşları, yönetsel ve mali yapıları ile mali yapılarıiçerisinde döner sermaye sisteminin işleyişini irdelemeyi amaçlamıştır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde sağlık kavramı ve hastaneolgusuna değinilmiş, tarihsel süreç içerisinde üniversite hastanelerinin gelişimi, kuruluşları ve yönetselyapıları anlatılmaya çalışılmıştır. Yine bu bölümde, üniversite hastanelerinden faydalanan hastalar elealınmış ve gelir elde etme süreci açısından sınıflandırılmaya tabi tutulmuştur.kinci bölümde üniversite hastanelerinin mali yapıları incelenmiştir. Döner sermaye sistemininişleyişi genel olarak anlatılmış, üniversite döner sermaye işletmelerinin kuruluşu, işleyişi, yönetselyapısı incelenmiş ve üniversite hastanelerine ait gelirlerin tahakkuku, tahsilatıyla ilgili takip edilensüreç anlatılmıştır. Elde edilen döner sermaye gelirlerinin nasıl harcamaya dönüştürüldüğü, yapılmasızorunlu yasal ödemeler ve üniversite döner sermaye işletmelerinin uyguladığı mal ve hizmet alımusulleri irdelenmiştir.Üçüncü bölümde ise, üniversite hastanelerinin ve döner sermaye sistemlerinin sorunları ortayakonulmaya çalışılmıştır. Tespit edilen sorunlar değerlendirilmeye tabi tutulmuş ve bu sorunlara ne gibiçözümler bulunabileceği anlatılmıştır.Sonuç olarak üniversite hastanelerinin fonksiyonel tanımlarının yeniden yapılması ve dönersermaye sisteminin yeniden yapılandırılarak devam etmesinin faydalı olacağı vurgulanmıştır.Anahtar Kelimler: Üniversite Hastanesi, Döner Sermaye şletmesi, Mali Yapı, FonksiyonelYapılanma
Özet (Çeviri)
This thesis explains establishment, administrative and economics structure ofuniversity research hospitals and also reveals revolving fund system?s functions in theuniversity research hospital.Study includes three parts.In the first part the terms health and hospitals areexplained.Also, the progress of university hospitals, their foundations and administrativestructures are explained in an historical perspective.In addition, patients are taken into accountand classified in terms of income generating process of university hospitals.In the second section, financial structures of university hospitals are searched.Thefoundation of university revolving funds, their administrative structures and incomegenerating process are explained.Also, expense methods of revolving fund?s income, theirobligatory expenses and purchase methods are examined.Third section includes the problems of university research hospitals and revolvingfunds.Also this sections implies the solutions of the problems.Finally, re-define university hospitals functionally and re-organize revolving funds andlet them continue would be better for the public interests.