Lise öğrencilerinin ana-baba ve ergen ilişkilerinde algıladıkları problem çözme ve iletişim becerilerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
  1. Tez No: 204940
  2. Yazar: MERYEM DALKILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ILGIN BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Ana-baba ve Ergen ilişkileri, (PARQ)-Ergen Formu, ProblemÇözme ve İletişim Becerileri, Adolescent, Parent-adolescent relationships, (PARQ)-Adolescent Form, Problem solving and communication skills
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmada, ergenlerin ana-baba ve ergen ilişkilerinde algıladıkları problemçözme ve iletişim becerilerinin cinsiyet, yaş, algılanan akademik başarı, kardeş sayısı,doğuş sırası, çekirdek/geniş ve birlikte/parçalanmış aile yapısı, anne ve babanın eğitimdüzeyi ve gelir durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.Araştırmanın örneklemi, 2003-2004 öğretim yılında, İzmir ili Konak merkezilçesinde bulunan 12 genel lisenin, 1. ve 2. sınıflarında okuyan 848 öğrenciden (471 kızve 377 erkek) oluşmuş, araştırmanın verileri, Ana-Baba ve Ergen İlişki Envanteri(PARQ)-Ergen Formu ve araştırmanın bağımsız değişkenlerini içeren Bireysel BilgiFormu kullanılarak toplanmıştır.Ergen tarafından ana-baba ve ergen ilişkilerinde algılanan problem çözme veiletişim becerilerinin, araştırmanın bağımsız değişkenlerine göre farklılaşıpfarklılaşmadığının istatistiksel analizi için t-testi ve tek yönlü varyans analizikullanılmıştır.Araştırmanın bulguları, ergen tarafından ana-baba ve ergen ilişkilerinde algılananproblem çözme ve iletişim becerilerinin, özellikle ergenlerin akademik başarılarınayönelik algılarına ve gelir durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaştığını, kendileriniakademik olarak başarısız algılayan ve gelir durumu düşük olan ergenlerin ana-babalarıyla olan ilişkilerini daha olumsuz algıladıklarını, daha fazla çatışma veanlaşmazlık yaşadıklarını ortaya koymuştur.Ayrıca ergenlerin ana-baba ve ergen ilişkilerinde algıladıkları problem çözme veiletişim becerileri cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, doğuş sırası, aile yapısının birlikte ya daparçalanmış olması ve babaların eğitim düzeyine göre farklılık gösterirken, aile yapısınınçekirdek ya da geniş olması ve annelerin eğitim düzeyine göre farklılaşmadığı bulgusunaulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to determine the role of gender, age, perceived academicachievement, number of siblings, birth order, family size (extended vs. nuclei family),family structure (unified vs. divorced parents), mothers? and fathers? education level andeconomic status in perceived problem solving and communication skills at parent-adolescent relationships by adolescents.The sample of 848 high school students (471 female and 377 male) at 9th and 10thgrade levels of twelve public high schools in İzmir, Turkey completed ?Parent-Adolescent Relationship Questionnaire (PARQ)-Adolescent Form? and the ?PersonalInformation Questionnaire? to asses the independent variables which was developed bythe researcher.The t-test and ANOVA used for statistical analysis to determine if perceivedproblem solving and communication skills at parent-adolescent relationship byadolescent significantly differs or not on the independent variables.The results of this study indicated that according to perceived academicachievement and economic status there were significant differences at parent-adolescentrelationships perceived by adolescents. Adolescents with poor academic achievement andlow economic status, perceived parent-adolescent relationships more negatively and asconflicting.Findings of this study also point out that there are significant differences in perceivedproblem solving and communication skills at parent-adolescent relationships byadolescents according to gender, age, number of siblings, birth order, family structure andfathers? education level. On the other hand according to family size and mothers?education level, significant differences were not found in perceived problem solving andcommunication skills at parent-adolescent relationship by adolescents.