Ailenin sosyo-demografik özelliklerinin çocuğun okuldaki sosyal etkinliklere katılımına etkisi (Türkiye ve Hollanda'daki ilköğretim 5. sınıf öğrencileri üzerinde karşılaştırmalı bir çalışma)
The effect of family's sociodemographic characters on the child's participation in the social activities at school (A comparative study on 5th grade of primary school students in Turkey and in Holland)
- Tez No: 204941
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEŞE ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Sosyo-demografik özellik, İlköğretim, Sosyal etkinlik, Türk Eğitim Sistemi, Hollanda Eğitim Sistemi, Family, Sociodemographic characteristics, Elementary school, socialactivities, Turkish educational system, Holland?s educational system
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı, ailenin sosyo-demografik özellikleri ile çocuğun okuldakisosyal etkinliklere katılım ilişkisini araştırmaktır. Çocuğun öz güven kazanabilmesi,sağlıklı bir kişilik oluşturup yeteneklerini geliştirebilmesi gerek ev, gerekse okulortamında katıldığı etkinliklerle gerçekleşmektedir. Ebeveynlerin, çocuğun akademikçalışmalarına gösterdiği ilgi ve desteğin yanı sıra onun, sosyal etkinliklerde de yeralmasına olanak sağlaması gerekmektedir. Bu konuda aile ve öğretmenin iş birliğiiçerisinde, uyumlu bir şekilde hareket etmesi, çocuğun yeteneklerini tanıyıp buyeteneklerini geliştirmek amacıyla çeşitli sosyal etkinliklere katılmasında önemli bir roloynamaktadır. Bilindiği gibi gelişmiş ülkelerde çocuğun ilköğretim dönemindenbaşlayarak ?sosyal bir birey olma? yolunda yetişmesini sağlamak amacıylagerçekleştirilen çalışmalar etkin bir şekilde yürütülmektedir. Aynı zamanda buçalışmalar, çocuğun genel gelişimi açısından da önemsenmektedir.Çalışmada, gelişmiş bir ülke olan Hollanda ile gelişmekte olan Türkiye' nin bukonudaki mevcut durumlarını saptamak ve iki ülke arasında bir karşılaştırma yapmakamacıyla öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik anketler oluşturulmuştur. Bu anketler,gerekli literatür taraması yapıldıktan sonra hem Türkiye'de hem de Hollanda'da alandauzman kişiler ile ilköğretimde görevli öğretmenlerin görüşleri alınarak hazırlanmıştır.Anketlerin uygulaması Türkiye ve Hollanda'daki ilköğretim okullarındagerçekleştirilmiştir.Araştırmanın sonunda çocuğun okuldaki sosyal etkinliklere katılımında aileninsosyo- demografik özelliklerinin etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between family?ssociodemografic characteristics and child?s participation in social activities in school.The social activities that child participates either at home or at school atmosphere willenable the child gain self-confidence and also develop his abilities and skills. Therefore,the parents are expected to support their child not only in his academic studies but also inparticipating the social activities. So, the family and teacher cooperation to observe thechild?s interests and abilities and to encourage him to participate in social activities willhave an important role. With this perspective, the developed countries carry on theirefforts in educating the induvidual ?to be a social person? starting from the Elementaryschool years. This process is also valued in developing the child to be a whole person.As a comparative study, this research was carried on in a developed country asHolland and in a developing country as Turkey. So, the children attending the 5 th gradeof Elementary school, their parents and teachers in both countries were givenquestionaires. The questionaires were designed by studying the related literature and alsoby having the consultance of experts in education both in Turkey and Holland. They wereapplied in Elemantary schools both in Turkey and Holland.It was found that family?s sociodemographic characteristics had a significant andimportant role in child?s participation of social activities in school.