Türkiye Avrupa Birliği müzakere sürecinde Türkiye'yi bekleyen muhtemel krizler ve sivil toplum kuruluşlarının çözüme dönük kriz iletişim stratejileri
Probable crisis expected by Turkey through European Union negotitation process and non governmental organizations conflict solving communication strategies regarding Turkey's European Union membership
- Tez No: 204959
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, International Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kriz, letişim, Avrupa Birliği, Sivil Toplum Kuruluşları, Crisis, Communication, European Union, Non GovernmentalOrganizations
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma, AB müzakere süreci boyunca, Türkiye'nin karşılaşabileceği krizlerin nelerolabileceğini ve bu süreçte Sivil Toplum Kuruluşlarının kriz yönetimindeki rolünüinceler.Öncelikle uluslar arası ilişkilerde kriz öncesinde krizi haber veren kriz sinyallerini tespitetme gereğinin önem kazandığı saptanmıştır. Bir krizin üç önemli özelliği olan zamanbaskısı, tehdit ve sürpriz gibi parametrelerden herhangi birini veya daha fazlasını içindebarındıran her türlü olgunun potansiyel bir kriz olup olmayacağı araştırılmıştır. Krizyönetiminin aslında algı yönetimi olduğu görülmüş ve bu konu daha ayrıntılıincelenmiştir.Algının yönetilmesiyle tehdit unsurunun ortadan kaldırılabileceği, bunun da krizinikinci özelliği olan zaman baskısını etkisiz kılacağı değerlendirilmiş ve bu nedenlekrizin oluşmadan önce önlenebileceği görülmüştür. Ayrıca kriz ile temas eden ilknoktadan itibaren kriz algı halkalarının neler olduğu da ortaya konularak, algılarınyönetilmesinde hangi aktörlerin hedef kitle olarak işaretleneceği belirlenmiştir.Son olarak Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının kısatarihsel gelişimi ile Sivil Toplum Kuruluşlarının devletlerle olan ilişkileri ve AvrupaBirliğinde Sivil Toplum Kuruluşlarının yeri incelenmiş ve tüm bu ilişkilerin Türkiye-AB müzakere sürecinde yaşanabilecek olası krizlerde ne gibi etkilerde bulunabileceğitartışılmıştır. Türkiye AB müzakere sürecinde beliren kriz sinyalleri tespit edilmiş, bupotansiyel kriz süreçlerinde Sivil Toplum Kuruluşlarının rolünün ve etkisinin nelerolabileceği tartışılmıştır. Bu doğrultuda her muhtemel kriz için ayrı bir kriz iletişimstratejisi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study explores the effectiveness of Non Governmental Organizations on the crisismanagement process regarding Turkey?s European Union membership.Firstly, this study explains the emerging signals in a pre crisis environment as aprecaution about a probably upcoming crisis. Then it explores whether any phenomenonthat includes time pressure, threat and surprise, which are the three importantcharacteristics of a crisis, can be accepted as a crisis or not. It also scrutinizes therelationship between crisis management and perception.The study finds out that threat, one of the characteristic of a crisis, can be eliminatedand this causes the elimination of time pressure, which leads to the prevention of a crisisbefore it takes place. Also, crisis perception circles is studied as an helpful instrument todiagnose the actors who are the subjects of crisis communication.Finally, the historical background of Turkey-EU relations, the process by which NGOs?have become ?actors?, the role of NGOs in the policy process, the relationship betweenthe NGOs and the governments, the role of NGOs in the EU and the importance ofNGOs, strength of civil society for Turkey?s integration to the European Union and therole and effect of all the relations on the potential crisis during the process of Turkey?sEU integration is discussed. Crisis signals regarding Turkey-EU integration process aredetermined and some of these signals which may turn to a crisis are dealed. NGOs roleand effect on these potential crisis areas are discussed.