The use of derivatives in banking sector and their applications in Turkey
Türev ürünlerin bankacılık sektöründeki yeri ve Türkiye'deki uygulamaları
- Tez No: 204960
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN FEHMİ BAKLACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: tam teminatlı opsiyon, döviz türevleri, tezgah üstü, kur riski, tünel mevduat, riskli tünel mevduat, kademeli tam teminatlı opsiyon, çift döviz bacaklı borç, egzotik opsiyonlar, dual currency deposits, currency derivatives, over-the-counter (OTC), exchangerate risk, range accrual, wedding cake, double no touch, dual currency loans, exotic options
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
1970 sonrasında, de i ken kur sistemindeki artan volatiliteden dolayı, kurumlar vebireyler döviz riskiyle kar ıla tılar. Bu riski yönetmek amacıyla dünyada yenifinansal enstrümanlar -türev ürünler- kullanılmaya ba lanırken, bu enstrümanlarınTürkiye' uygulamaları kısıtlı kaldı. Bu tezin ana amacı, Türkiye' deki ticaribankalar tarafından özellikle kurumsal ve perakende mü teriler nezdinde yeniuygulamaya sunulan türev ürünlerinin de erlendirilmesidir. Çalı malarımızsırasında öncelikle yapılandırılmı türev ürünler üzerinde durulmu , söz konusuürünler arasında tam teminatlı opsiyonlar temel piyasa de i kenleri ile olanili kilerinin gösterilmesi amacıyla de erlendirilmi , sonuç olarak tam teminatlıopsiyonların geli iminin tahmin edilebilmesi amacıyla analitik bir modelgeli tirilmeye çalı ılmı tır. Tez boyunca, bahse konu türev enstrümanlarınınkullanımında geri kalınmı olunmasının sebepleri ortaya konulacaktır. Sonolarak da, mevcut yatırım araçlarına alternatif te kil eden söz konusu türevürünlerinin kullanım sıklı ının artırılması ve sonuç olarak etkin bir türevpiyasasının geli imi için politikalar önerilecektir.
Özet (Çeviri)
As a result of increased volatility in freely floating exchange period,corporations and individuals were faced with serious currency risks after the1970s. In order to manage these risks new financial instruments named?derivatives? have been widely used. They are currently used in a limitedmanner in Turkey. The main purpose of this thesis is to present the applicationsof derivative products that are recently used among the commercial banks inTurkey especially for retail and corporate customers. Primarily structuredderivatives are examined and among these structured products, Dual CurrencyDerivatives (DCDs) are investigated in further details to present their relationwith some of the major key market variables. Also throughout the thesis, thereasons for lagging behind in the use of derivative instruments will be presented.Finally, policy recommendations will be made in order to the increase the usagerate of the mentioned derivative products, which are becoming an alternative forthe existing investment tools and to facilitate the development of efficientderivatives markets.