Competition between Euro and US dollar in international markets and in Turkey
Uluslararası piyasalarda ve Türkiye de Avro ve ABD doları rekabeti
- Tez No: 204994
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN EGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avro, ABD Doları, Avro ve ABD Doları Rekabeti, Para Birimleri Rekabeti, Avrupa Birliği, Türkiye, Euro, US Dollar, EuroUS Dollar Rivalry, Currency Competition, European Union, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tezin amacı, hesap birimi, değişim aracı ve değer biriktirme aracı olarak Avro ve ABD Dolarının özel ve resmi kullanımları ile bu iki ana para biriminin uluslararası rolleri arasındaki karşılaştırmalara dünya genelinde ve özellikle Türkiye'de odaklanarak uluslararası bir para birimi olarak Avronun ABD Dolarına meydan okumasını incelemektir. Bu tez temel olarak mali piyasalarda, dış ticarette, döviz piyasalarında, döviz rezervleri ve döviz kuru rejimlerinde, finansman ve yatırım, faturalama, araç, rezerv, çapa ve müdahale para birimleri olarak Avro ve ABD dolarının rollerini dünyada ve Türkiye'de değerlendirmektedir. Değerlendirmeler, Avronun 1999 yılında kullanıma girmesinden itibaren uluslararası bir para birimi olarak başarılı olduğunu ve Avronun belli başlı uluslararası para birimi rollerinin hepsinde ABD Dolarından sonra ikinci en yaygın kullanılan uluslararası para birimi olduğunu vurgulamaktadır. Bu tezin bulguları Avro kullanımının yükselen bir trend izlediğini ve Avronun dünyada ve özellikle Türkiye'de gittikçe artan belirgin bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the extent of euro's challenge to the US dollar as an international currency, focusing on comparisons between these two major currencies' international roles and their private and official uses as a store of value, a medium of exchange and a unit of account throughout the world, and specifically in Turkey. The thesis evaluates the roles of the euro and US dollar as financing and investment, invocing, vehicle, reserve, anchor and intervention currencies basically in financial markets, foreign trade, foreign exchange markets, foreign exchange reserves and exchange rate regimes globally and in Turkey. The evaluations highlight the fact that the euro has been successfull as an international currency since its introduction in 1999 and is the second most widely used international currency in all the main international currency roles, after the US dollar. The findings of the thesis indicate that the use of the euro shows an increasing trend and the euro is likely to play an increasingly prominent role in the world, and specifically in Turkey.