Sovyet Sonrası Dönem Rusya'sında devletin yeniden yapılanma ve reform süreci
Reconstruction and reform process of the Government in Post-Soviet Russia
- Tez No: 357764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Rusya, İdari Yeniden Yapılanma, Politika Transferi, Russia, Administrative Reconstruction, Policy Transfer
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra dönem Rusya'sında idari yeniden yapılanma ve reform sürecini incelemekte ve bu değişim sürecindeki temel oyuncuların kimler olduğunun belirlenmesini amaçlamaktadır. Çalışma nitel bir bakış açısıyla idari reformlara ve yasal mevzuata odaklanmaktadır. Birinci bölümde, idari yeniden yapılanma ve reform süreci incelenmektedir. Bu bölümde süreci etkileyen faktörlerin küreselleşme sonucunda ortaya çıkan, toplumsal tutumlardaki değişimler, entelektüel gelişmeler, teknolojik gelişmeler ve başarısızlığın kavranması sonucunda yenilenme ihtiyacı gibi faktörlerin olduğu belirtilmektedir. Yeniden yapılanma süreci, yerel ve uluslararası oyuncuların etkisi altında kalmıştır. Reformların uygulanması aşamasında, yerel oyuncuların belirli bir ölçüde gönüllü olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma, politika transferine referansla reform sürecini analiz etmiştir. Aynı zamanda hem yerel oyuncuların hem de uluslararası oyuncuların dâhil olduğu bu süreç, yeni politika fikirlerinin yayılması ve politika yakınsaması sonucunda politika fikirlerinin ve seçeneklerinin diğer ülkelerden transfer edilmesi bağlamında tartışılmıştır. Piyasa ekonomisinin temelini oluşturan reformlar, yeniden yapılanma sürecinin merkezini oluşturmuştur. Bu süreç geleneksel kamu yönetimi anlayışının terk edilmesi ve refah devleti politikalarının zamanla işlemez hale gelmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Yeni kamu işletmeciliğine paralel olarak özelleştirme, adem-i merkeziyetçilik ve düzenleme/serbestleştirme, Rusya'nın dönüşümünde merkezi planlı ekonomiden piyasa ekonomisine geçişte temel bileşenler olmuşlardır. Ancak bu dönüşüm süreci, Yeltsin ve Putin dönemlerine referansla çalışılmıştır. Yeltsin döneminde yeni sağ politikalar zorlayıcı politika transferi sürecine konu olurken, Putin döneminde ise gönüllülük ekseninde ilerlemiştir. Adem-i merkeziyetçiliğin Yeltsin'in demokratik reformlarının bir özelliği olmasına rağmen, Putin merkeziyetçi bir tavır takınarak ve otoriter bir şekilde neo-liberal politikaları uygulamaya devam etmiştir. Serbest piyasa ekonomisinin varlığının yanında merkezileşmiş ve otoriter bir siyasal sistem, kendi aralarında Doppelganger (çift gezer veya birlikte hareket eder) şeklinde ifade edilebilmektedir. Son olarak, dönem Rusya'sında idari yeniden yapılanma ve reform sürecinde yaşanan çok yönlü değişimler, hem uluslararası hem de yerel oyuncuların gönüllüğünden kaynaklanabilmektedir. Bu değişim süreci tek bir bileşene referansla açıklanamaz.
Özet (Çeviri)
This study examines administrative resconstruction and reform process after the collapse of Soviet Union and aims to identify major players in this transformation process. This study focuses on administrative reforms and legislation from a qualitative perspective. The first chapter describes administrative restructuring and reform process and several by-products of globalization, like changes in social attitudes, intellectual developments, technological advances, and an understanding of failure, were identified as factors stimulated the process of change. The reconstruction process has sustained under the influence of both domestic and international players and a certain degree of voluntarism was observed in local players concerning the vitality of reforms under consideration. This study analysed the reform process with reference to policy transfer literature and argued that a number of policy ideas and reform options were transferred from other countries as a result of a policy convergence and spread of new policy ideas with the involvement of both domestic and international players. Reforms for the establishment of a market economy has been at the epicentre of the reconstruction process, followed by the gradual decline of welfare state polices and abandoning of traditional public administration approach. In paralel to new public management philosophy, privatization, decentralization and regulation/derugulation became the central pillars of Russia's transition from a centrally planned economy to a market economy. However, this period of transition could be studied with reference to Yeltsin and Putin eras. In Yeltsin era, new right policies had been implemented through coercive policy transfers, though Putin era has a certain degree of volunteerism. Although, decentralization was an important characteristic of Yeltsin's democratic reforms, Putin has continued to implement neo-liberal policies with a heavy-handed and centralised manner. Prevalence of liberal market economy and a centralised and authoritarian political system are Doppelganger of (moves along double or lookalike) of each other. Finally, the multi-faceted changes in the reform process in Post Soviet Russia involves both the pressure from international players and willingness of domestic players, and cannot be explained with reference to a single variable.