Azerbaijan's relations with the united states in the post-Soviet era
Sovyet sonrası dönemde ABD-Azerbaycan ilişkileri
  1. Tez No: 205002
  2. Yazar: YELİZ KÜPÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY FIRAT TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Amerika Birleşik Devletleri, Hazar EnerjiKaynakları, Dağlık Karabağ Sorunu, Uluslararası Terörizm, Azerbaijan, The U.S, Caspian Energy Resources, The Nagorno-Karabakh Conflict, International Terrorism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazananAzerbaycan devleti çabalarını ABD ile ilişkilerini geliştirmeye yoğunlaştırdı. Tezde;1991-2006 yılları arasında Azerbaycan ve Amerika Birleşik Devletleri'ninilişkilerinin analizi yapılırken bu devletlerin Hazar enerji kaynakları ve uluslararasıteröre karşı işbirliği konularındaki ilişkilerini güçlendirmeleri her iki ülkenin ortakçıkarlarına katkıda bulunacakken hangi faktörlerin bu iki ülke arasındaki mevcutsorunlara yol açtığı sorusuna cevap verilmeye çalışılmıştır. Bu tez her iki ülkearasında birçok ortak çıkarlar olmasına rağmen, Dağlık Karabağ anlaşmazlığınınişbirliğini geliştirme potansiyelini önemli ölçüde sınırlandırdığını savunmaktadır.Çünkü Dağlık Karabağ sorunu her ülkenin olduğu gibi Azerbaycan'ın da önceliğiolan toprak bütünlüğünün ihlali ile ilgilidir.Bu tez dört ana bölümden oluşmaktadır : Bu bölümlerde Azerbaycan dışpolitikasının evrimi ve Amerika Birleşik Devletlerinin Kafkasya'ya yönelikpolitikalarına genel bir bakışın ardından Azerbaycan'ın enerji alanında AmerikaBirleşik Devletleri ile işbirliği, Azerbaycan'ın Amerika Birleşik Devletleri ileilişkilerinde Dağlık Karabağ sorununun yeri, Azerbaycan'ın uluslararası terörizmekarşı mücadelede Amerika Birleşik Devletleri ile yaptığı işbirliği konularıincelenmektedir. Tezde Azerbaycan'ın Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerine buüç konu üzerinden bakılmasının sebebi Azerbaycan'ın dış politikasınınincelenmesinde ekonomik gelişme, toprak bütünlüğü ve güvenlik bağlamında küreselsiyasi rolün hayati öneme sahip oluşudur.
Özet (Çeviri)
After the Soviet dissolution, the newly independent post-Soviet state ofAzerbaijan intensified its efforts at developing its relations with the United States.Based on the analysis of the Azerbaijan-U.S. relations between1991-2006, the thesistries to answer which factors could account for the existing political problemsbetween these countries, given that both countries have a common interest indeepening their cooperation concerning the Caspian energy resources as well as thefight against international terrorism. This thesis argues that although both countrieshave many interests in common, they are unable to deepen their level of cooperationbecause of the Nagorno-Karabakh problem which, since it breaches the territorialintegrity of Azerbaijan, is that state?s main priority.The thesis has four main chapters: after a general overview of the evolutionof Azerbaijan?s foreign policy in the post-Soviet era and the U.S. policies towardsthe Caucasus, I examine Azerbaijan?s cooperation with the U.S. in the field ofenergy, the Nagorno-Karabakh problem in Azerbaijan?s relations with the U.S., andAzerbaijan?s cooperation with the U.S. in the fight against international terrorism. Inthis thesis I focus on these three interests of Azerbaijan in its relations with the U.S.because in analyzing this country?s foreign policy these are vital issues that includeeconomic development, territorial integrity and its global political role concerningsecurity.