Change and continuity in Russia's relations with the United States in Eurasia (2000-2005)
Rusya'nın Avrasya'da Amerika ile olan ilişkisindeki değişiklik ve süreklilik (2000-2005)
  1. Tez No: 205003
  2. Yazar: PINAR DERELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Pragmatizm, Vladimir Putin, Rus Dış Politikası, AmerikaBirleşik Devletleri, 11 Eylül, Pragmatism, Vladimir Putin, Russian foreign policy, the United States, September 11
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tezin amacı Vladimir Putin liderliğindeki Rusya'nın Avrasya'da Amerika BirleşikDevletleri ile olan ilişkisindeki süreklilik ve değişiklikleri incelemektir. Sonuçolarak, bu tez Rusya'nın Amerika ile olan ilişkisindeki temel değişikliğin, 11 Eylülterörist saldırıları sonrası değil, Putin'in dış politika önceliklerinin Amerika ileolabildiğince iyi ilişkiler kurulmasını gerektirmesi sonucunda Putin'in başagelmesinden kısa bir süre sonra gerçekleştiğini ileri sürmektedir. Amerika'ya karşıdüzenlenen terörist saldırılar, sadece Putin'in Amerika'ya yönelik yeni pragmatik dışpolitika yaklaşımının uygulanmasını kolaylaştırmıştır. Gerçekte, iki taraflı vebölgesel konulara ilişkin farklılıkların devam etmesi gösteriyor ki 11 Eylül sonucuoluştuğu iddia edilen stratejik ortaklık sadece söylemsel bir içerik taşımakta, ortakçıkarlar ve evrensel değerler yerine kısa dönemli çıkarlar ve taktiksel amaçlaradayanmaktadır. Dolayısıyla, Avrasya bölgesi 11 Eylül sonrası Rus-Amerikanilişkilerinde bir çatışma alanı olmaya devam etmiştir.Tez, giriş ve sonuç dışında dört ana bölümden oluşmaktadır. lk bölüm, Rusya'nınAmerika'ya yönelik dış politikasının 1991-2000 yılları arasındaki gelişiminitartışmaktadır. kinci bölümde, Rusya'nın 11 Eylül terörist saldırılarından öncegerçekleşen Amerika'ya yönelik dış politika değişikliğinin kaynakları elealınmaktadır. Bir sonraki bölüm, 11 Eylül sonrası Rusya ve Amerika arasındaki ikiliilişkileri incelemektedir. Son bölümde ise, Avrasya'da 11 Eylül sonrasında meydanagelen gelişmelerin Rus-Amerikan ilişkisine etkisi tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to analyze change and continuity in Russia?s relations with theUnited States (US) in Eurasia under the leadership of Vladimir Putin between 2000and 2005. The thesis argues that the fundamental change in Russia?s relations withthe US came immediately after Putin?s presidency, rather than 9/11 terrorist attacks,as his foreign policy priorities required the establishment of close relations with theUS as much as possible. The September 11 terrorist attacks have only facilitated theimplementation of Putin?s this pragmatic foreign policy. In fact, the continuation ofdifferences between Russia and the US concerning bilateral and regional issuesshows that their strategic partnership is mainly rhetoric driven by the short-termtactical considerations rather than shared global values and long-term interests. Forthis reason, Eurasia continued to be an area of confrontation in Russia?s relationswith the US in the post-9/11 era.The thesis consists of four main chapters apart from introduction and conclusion. Thefirst main chapter discusses the evolution of Russian foreign policy towards the USbetween 1991 and 2000. The following chapter deals with the sources of change inRussian foreign policy towards the US before 9/11 events. The next chapterexamines Russian-US bilateral relations after 9/11. Finally, the last chapter discussesthe impact of 9/11 on the Russian-US relations in Eurasia.