The European neighbourhood policy:An effective foreign policy tool for the European Union?
Avrupa komşuluk politikası:Avrupa Birliği için etkin bir dış politika aracı mı?
  1. Tez No: 217154
  2. Yazar: BURCU MAZLUM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİLAY KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Komsuluk Politikası, AB Dıs Politikası, Genisleme, AB'nin Normatif / Sivil Kimligi, Neighbourhood Policy, EU Foreign Policy, Enlargement, EU?s Normative / Civilian Identity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tezde, Avrupa Komsuluk Politikası'nın Avrupa Birligi (AB)'nin etkin bir dıs politika aracı olarak gelisip gelisemedigi incelenmistir. Tezin amacı, Avrupa Komsuluk Politikası'nın genel olarak AB ortak dıs politikası, özel olarak ise AB'nin komsuları üzerindeki dönüstürücü kapasitesini ele almaktır. Bu amaçla, tezde, öncelikle, Avrupa Komsuluk Politikası'nın ortaya çıkısı ve mantıksal temelinin altında yatan nedenler ele alınmıs ve politikanın çerçevesi ve günümüze dek süren uygulama asaması incelenmistir. Tezde, daha sonra, Avrupa Komsuluk Politikası'nın iç ve dıs zorluk ve sınırları tanımlanmıs ve bunlara dayanarak politikanın AB dıs politikası üzerindeki etkisi tartısılmıstır. Bu baglamda, tezde, özellikle, Avrupa Komsuluk Politikası'nın AB'nin yakın cografyasındaki dönüstürücü kapasitesi üzerindeki etkisi analiz edilmistir. Tezde, son olarak, Avrupa Komsuluk Politikası'nın, AB'nin etkin bir dıs politika aracı olarak gelisemeyeceginin nedenleri incelenmis ve politikanın yeniden düzenlemesi veya güçlendirilmesine gerek duyuldugu ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
This thesis assesses whether the European Neighbourhood Policy (ENP) could evolve as an effective foreign policy tool of the EU. It aims to analyze the ENP?s impact on the EU foreign policy in general and the Union?s transformative capacity over its neighbours in particular. To this purpose, the thesis initially explores the underlying motives behind the origins and emergence of the ENP and further elaborates its policy framework and its phase of implementation so far. The thesis then identifies the limits of the ENP, namely the internal and external constraints of the policy and on the basis of these shortcomings, discusses the overall impact of the ENP on the EU foreign policy. More specifically, the thesis focuses on the ENP?s impact analysis for the EU?s transformative capacity in its direct neighbourhood. Finally, the thesis assesses the main reasons of why it seems unlikely that the ENP could not evolve as a fully-fledged foreign policy tool for the Union and highlights the need for a major reform or re-adjustment of the policy.