Assessing domestic debt sustainability of Turkey with a risk management approach
Türkiye'nin iç borçlarının sürdürülebilirliğinin risk yönetimi yaklaşımı ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 205014
  2. Yazar: MEHMET EMRE TİFTİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESMA GAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Maliye Politikasının Sürdürülebilirliği, Monte CarloSimülasyonu, Risk Yünetimi Yaklaşımı, Vektür Otoregresif Regresyon.1, Turkey, Fiscal Sustainability, Monte Carlo Simulation, Risk Manage-ment Approach, Vector Auto-Regression
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez, Türkiye'nin borş dinamiklerini ve maliye politikasının sürdürebilirliğini in-celer. Mali sürdürebilirlik değerlendirimesi Garcia ve Rigobon'un (2004) metodolo-jisini takip eder. Bu yüntem, borş sürdürebilirliği kavramına risk yünetimi aşı-sından yaklaşır ve değerlendirme aşamasında ekonomik şokların etkilerini dikkatealır. Sonuşlar, mevcut mali durumun devam etmesi halinde, maliye politikasınınsürdürülemez bir duruma geleceğini belirtmektedir. Ayrıca elde edilen borş di-namikleri Dolar cinsinden ve YTL cinsinde getiri eğrileriyle benzerlikler güstermek-tedirler. Bu tez, ayrıca iş borşların sürdürebilirliğini incelemek amacıyla Wilcox(1989), ve Uctum ve Wickens'e (2000) ait iki geleneksel metodu uygular.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the debt dynamics of Turkey and assesses the sustainabilityof fiscal policy. The assessment of fiscal policy follows the methodology of Garciaand Rigobon (2004). This approach focuses on the concept of debt sustainabilityfrom a risk management perspective and incorporates the effects of stochasticshocks to the economy in its assessment. The results suggest that a continuationof the present fiscal stances will lead to a fiscal unsustainability in Turkey. Fur-thermore, the results indicate that the properties of the debt dynamics are closelyrelated to the spreads on both dollar denominated debt and YTL denominateddebt. This thesis also provides an application of two traditional methodologies,such as Wilcox?s (1989) methodology and Uctum and Wicken?s (2000) method-ology in order to assess the fiscal sustainability of Turkey.