Housing finance in Turkey: The role of housing loans extended by commercial banks
Türkiye'de konut finansmanı: Ticari bankalarca verilen konut kredılerinin rolü
- Tez No: 205019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. TARIK ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Siyasal Bilimler, Şehircilik ve Bölge Planlama, Banking, Political Science, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Konut Finansmanı, Konut Kredileri, Ticari Bankalar, BirincilPiyasa, kincil Piyasa, Housing Finance, Housing Loan, Commercial Bank, Primary Market, Secondary Market
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
1980'lerle birlikte, ekonomik ve finansal deregulasyon politikalarının sonucuolarak birçok ülkede konut finansman sistemleri büyük dönüşümler geçirmiş vepiyasa-odaklı hale gelmiştir. Yakın geçmişte, Türkiye'de, ticari bankalartarafından verilen konut kredileri için ikincil pazar oluşturulması yoluyla konutfinansmanının sermaye piyasalarına eklemlenmesi girişimi olarakdeğerlendirilebilecek bir kanun taslağı parlementoya sunulmuştur. Bu tezde,Türkiye'de konut finansmanında ticari bankalar tarafından verilen konutkredilerinin rolünün değerlendirilmesi, beklenen yasal düzenlemenin konut kredisialanlar ve verenler açısından değerlendirilmesi ve konut finansmanındaki küreseltrendler çerçevesinde bu tasarının ticari bankalar, konut kredileri ve kredi alanlariçin muhtemel etkilerinin tartışılması amaçlanmıştır. Bu amaçlarla, ticari bankalartarafından verilen konut kredileri dosyaları incelenmiş ve ticari bankalar, SermayePiyasası Kurulu ve Toplu Konut daresi Başkanlığı'ndan görüşmecilerlederinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Sonuç olarak, Türkiye'de ticari bankalartarafından verilen konut kredilerinin konut finansmanındaki rolünün çok sınırlıolduğu ve sadece üst gelir grubunun bu kredilere ulaşabildiği anlaşılmıştır.Ayrıca, kanun taslağındaki konut finansman tasarısının tümüyle piyasa-odaklıolduğu ve orta ve üst gelir gruplarını hedeflediği çok açıktır. Diğer taraftan,Türkiye'de konut sorunu en dramatik biçimde alt orta ve alt gelir gruplarıtarafından yaşanıldığından böyle bir politika yönelimi oldukça problemli veçelişkilidir.
Özet (Çeviri)
With the 1980s, as a result of economic and financial deregulation policies,housing finance systems in most countries have had great transformations andhave become market-oriented. Recently, in Turkey, a draft law was submitted tothe parliament which can be regarded as an attempt to integrate housing finance tocapital markets through the establishment of secondary market for housing loansextended by commercial banks. In this thesis, it is aimed to evaluate the role ofhousing loans extended by commercial banks on housing finance in Turkey, toassess the prospective legal regulation in terms of lenders and borrowers ofhousing loans and to discuss the anticipated impacts of this scheme to thecommercial banks, the housing loans and borrowers within the context of globaltrends in housing finance. For these purposes, housing files extended bycommercial banks have been examined and in-dept interviews have beenconducted with interviewees from commercial banks, Capital Market Board andHousing Development Administration. As a result, it is found out that the role ofhousing loans extended by commercial banks is very limited in housing finance inTurkey and only high income groups can access these loans. Moreover, it isexplicit that the housing finance scheme in the draft law is entirely market-oriented and targets the middle and upper income groups. On the other hand, sucha policy orientation is quite problematic and paradoxical in that; the housingproblem in Turkey is most dramatically felt by the lower middle and low incomegroups.