Small and Medium-Sized enterprises and banking sector in Turkey
KOBİ'ler ve Türkiye'de bankacılık sektörü
- Tez No: 205020
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler, Bankacılık Sektörü, KOBİFonlaması, KOBİ'lerin Borçlanması, Small and Medium Enterprise, Banking Sector, SME Funding, SME Lending
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Stratejileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2001-2006 yılları arası dönem içinde, iş çevresindeki ve Bankacılıksektöründeki gelişmelere bağlı olarak, KOBİ'lerin borçlanmalarının geliştiği konusunutartışmaktır. Çalışma, bu iddiayı iki ana veri üzerinde test ediyor: İlki, TCMB'ye ait 2001-2006yıllarının finansal verisi üzerinden bir değerlendirme. Diğeri ise, bir Banka'nın KOBİ verilerinedayanıyor. Tez, ayrıca, KOBİ tanımı, KOBİ gelişim politikaları, KOBİ borçlanma yapısı, KOBİana finansman kaynağı olarak Bankacılık Sektörü ve Türkiye'nin KOBİ profili hakkındakitartışmalara ve akademik çalışmalara da değiniyor. Tez iki ana sonuca ulaşıyor: Toplam bankakredilerindeki KOBİ payı, 2001-2006 yılları arasındaki dönemde gelişim gösteriyor. Ayrıca,KOBİ kredilerindeki orta vadeli borçların oranı artarken, kısa vadeli borçların oranı düşüyor.Bunlara ek olarak, çalışma KOSGEB'in güncel KOBİ tanımına da eleştiriler getiriyor.
Özet (Çeviri)
This study has the objective of arguing the fact that the Small and Medium-sized Enterprise(SME) lending is developing, relevant to the evolution of the business environment and bankingsector, during the period between 2001-2006 years. The thesis is testing this claim on two datasets. First; the financial data of CBRT during the period of 2001 - 2006 is evaluated. Then, theSME data of a Bank is evaluated. The thesis also covers the arguments on SME definition, theliterature survey for SME development policies, SME lending infrastructure, the banking sector,as the main source of finance for SME, and the SME profile of Turkey. The thesis concludes ontwo things: The share of SMEs in the total credit volume is rising during the period between2001-2006 years. And the share of medium-term credits is rising, while the short-term credits?is decreasing. In addition to these, the study criticizes the recent SME definition of KOSGEB.