The examination of guidance and research centers' administrators' conflict management strategies with the perceptions of self and teachers
Rehberlik ve araştırma merkezi yöneticilerinin çatışma yönetim stillerinin öğretmenlerin ve yöneticilerin kendi algıları ile incelenmesi
- Tez No: 205041
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çatışma yönetimi, çatışma yönetim stilleri, yöneticilerin çatışmayönetim stratejileri, eğitim yöneticileri, Conflict management, conflict management strategies, conflictmanagement strategies of administrators, educational administrators
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmanın amacı, İç Anadolu Bölgesi Rehberlik ve AraştırmaMerkezlerinde çalışan yöneticilerin çatışma yönetim stillerini öğretmen veyöneticilerin kendi algılarıyla incelemektir.Araştırmanın katılımcılarını İç Anadolu Bölgesinin 13 ilinde bulunan toplam30 Rehberlik Araştırma Merkezinde çalışan 30 yönetici ve 141 öğretmenoluşturmaktadır.Veriler Gümüşeli (1994) tarafından Türkçe'ye çevrilen Çatışma YönetimStratejileri anketi kullanılarak elde edilmiştir. Anket, hem yöneticilerin kendi çatışmayönetim stratejilerini hem de öğretmenlerin yöneticilerin çatışma yönetimstratejilerini belirlemek amacıyla iki paralel formdan oluşmaktadır. Yöneticilerinçatışma yönetim stratejileriyle ilgili veriler 5'li likert tipi ölçek ile yönetici veöğretmenlere uygulanarak elde edilmiştir. Ayrıca yönetici ve öğretmenlerindemografik özellikleriyle ilgili bilgiler araştırmacı tarafından hazırlanan anketle eldeedilmiştir.Verilerin çözümlenmesi için betimsel istatistik ve istatistik paket programı(SPSS) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmen ve yönetici algıları açısındanincelendiğinde, RAM yöneticilerinin öncelikle tümleştirme stilini, daha sonra isesırasıyla uzlaşma, ödün verme, kaçınma ve baskı kurma stillerini kullandıklarıgörülmüştür. Sıralamada öğretmen ve yönetici algıları arasında bir fark olmadığıgörülmüştür. Ayrıca, araştırma sonucunda, yöneticilerin kendi algılarına göre çatışmayönetmede, tümleştirme stilini her zaman, uzlaşma stilini çoğunlukla, ödün vermestilini ara sıra, kaçınma ve baskı kurma stilini ise az kullandıkları görülmüştür.Ancak, öğretmenlerin algılarına göre ise, yöneticilerin çatışma yönetmede,tümleştirme ve uzlaşma stilini çoğunlukla, ödün verme ve kaçınma stilini ara sıra,baskı kurma stilini ise az kullandıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine conflict management strategies ofadministrators who are working in Guidance & Research Centers (GRCs) of CentralAnatolia with the perceptions of teachers and administrators themselves.The subjects of this study included 30 administrators and 141 teachers whoworked in the 30 GRCs in 13 cities of Central Anatolia of Turkey.Data collection was carried out by using quantitative techniques. A surveytechnique was used to collect data. A questionnaire which was translated to Turkishby Gümüşeli (1994) from The Rahim Organizational Conflict Inventory II (ROCI II)to identify administrators? conflict management strategies was used to collect data.The questionnaire has two parallel forms, one for administrators to ratethemselves and the other for teachers to rate administrators. Administrators? self-ratings of their own coflict management strategies and teachers? ratings ofadministrators? conflict management strategies were measured with a 5-point likertscale. In addition, the data related with demographic characteristics of both teachersand administrators were gathered by demographic inventory. Demographic Inventory(DI) was developed by the researcher to provide basic demographic informationabout participants.Descriptive statistics and SPSS 14.0 were utilized to analyze data. The resultsrevealed that concerning rank ordering of styles, both administrators and teachersindicated administrators as using the Integrating style of handling conflict first,followed by Compromising, Obliging, Avoiding, and Dominating. The data did notreveal rank order of differences between the perceptions of administrators andteachers. The study also revealed that with the perceptions of self, administratorsused integrating style at 5th level (strongly agree), compromising style at 4th level(agree), obliging style at 3rd level (undecided), dominating and avoiding style at 2ndlevel (disagree). On the other hand, with the perceptions of teachers, administratorsused Integrating and Compromising style at 4th level (agree), obliging and avoidingstyle at 3rd level (undecided), dominating style at 2nd level (disagree).