Analyzing foresight studies in converging technologies studies of EU, USA and Turkey
AB, ABD ve Türkiye'nin yöndeş teknolojiler alanındaki öngörü çalışmalarının çözümlemesi
  1. Tez No: 205054
  2. Yazar: İBRAHİM ÇALIŞIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK GERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, Biyoteknoloji, letişim teknoloji, Bilişsel bilimler, Yöndeşteknolojiler, Öngörü, Vision2023, NBIC, ManVis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Stratejileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu çalışmanın amacı yöndeş teknolojiler alanında-nanoteknoloji, biyoteknoloji, iletişimteknolojileri ve bilişsel bilimler - Türkiye'nin öngörü çalışmasını incelemek ve Türkiye'nindurumunu analiz etmektir.Yöndeş teknolojiler alanında Türkiye'nin öngörüsü Türkiye'nin ilk öngörü çalışması olanDelfi Raporları, Panel Raporları ve Strateji Raporu kapsayan Vizyon2023 çalışması üzerindenincelenmiştir. Tüm raporlar Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda yöndeş teknolojiler konusundaneler planladığını anlamak için incelendi. Buna ek olarak, Türkiye'nin yöndeş teknolojileralanında bakış açısını karşılaştırabilmek için ABD'nin NBIC Raporu incelendi. Bundanbaşka, sonuçların karşılaştırılmasına taban oluşturması için Türkiye'nin de içinde bulunduğu22 Avrupa ülkesinin üretim teknolojileri alnında yaptıkları öngörü çalışması (ManVisÇalışması) dikkate alındı.Sonuçlara göre yabancı öngörü çalışmalarındaki bir çok konu başlığının ve teknolojiköngörünün Vizyon2023'de bulunmadığı anlaşılmıştır. Detaylı bir araştırma bu vizyonlarınçoğunun bilişsel bilimlerle ilgili olduğunu gösterdi. Bunun dışında birkaç tanesi denanoteknolojiye yönelik vizyonlardır. Buna karşın, sonuçlara göre Türk uzmanlar,biyoteknoloji ile ilgili konularda Türkiye'nin durumu ve Türk bilginlerin uzmanlıkdurumlarının iyi olduğunu düşünmektedir. letişim teknolojisi göz önüne alındığında ve diğerülkelerle karşılaştırıldığında orta sıralarda yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the situation of converging technologies - nanotechnology, biotechnology, information technologies, and cognitive science - in Turkishforesight study and to analyze situation of Turkey.The research on convergence in Turkish foresight is carried out in the first foresight study ofTurkey, Vision2023 consisting of Delphi Report, Panel Reports and Strategy Reports. All ofthese reports are investigated thoroughly to find out the statements about the convergingtechnologies to have an insight what Turkey is planning to do in the following years.Additionally, to compare the perspective of Turkey in terms of converging technologies, thefindings of this study are compared with the findings of the USA NBIC Report. Moreover, asa base of comparison of findings, the foresight study (ManVis Study) whose participants was22 European countries one of which is Turkey about manufacture vision is taken intoconsideration.The findings of the study indicate that in different reports, there are some visions that are notmentioned in Vision2023 Study. A detailed investigation of these, shows that most of thesevisions are related to cognitive science. Only a few are nano technology oriented visions.However, according to the findings of the study, in biotechnology related statements, theposition of Turkey and expertise of Turkish scientists are considered as ?very good? byTurkish experts. As far as information technology in Turkey is considered, Turkey is in anaverage position among other countries according to the findings of the study.Keyword: Nanotechnology, Biotechnology, Information technology, Cognitive science,Converging technologies, Foresight, Vision2023, NBIC, ManVis.