Gender analysis of national identity discourse in two novels: The case of Greece and Turkey
Ulusal kimlik söyleminin toplumsal cinsiyet açısından iki roman üzerinden incelenmesi: Yunanistan ve Türkiye örneği
- Tez No: 205058
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR, PROF.DR. MEHMET CİHAN ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Siyasal Bilimler, Tarih, Psychiatry, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, feminizm, Türkiye, Yunanistan, söylem analizi, Nationalism, feminism, Turkey, Greece, discourse analysis
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZETULUSAL K ML K SÖYLEM N N TOPLUMSAL C NS YET AÇISINDANK ROMAN ÜZER NDEN NCELENMES :YUNAN STAN VE TÜRK YE ÖRNEĞBu çalışma egemen eril bir nitelik taşıyan ulusal ortak kimliğin öteki ulusun kadınlarıtarafından aynalanarak oluşturulmasını incelemektedir. Bu tezde savunulan görüşuluslar içindeki karmaşık cinsiyet ilişkilerini ve ulusal projelerin cinsiyetçi kimliksiyasetini incelemeden ulus kavramının anlaşılamayacağıdır. Bu tez çalışmasıiçerisinde ulusun modernizmin -hayali- bir ürünü olduğu ve ulusun yaratılmasındacinsiyetçi kimlik siyasetinin merkezi önem taşıdığı kabul edildiğinden, romanların,kurgusal yapıları ve araştırmacının kimlik üretimine odaklanmasını sağlayan altmetinlerinden ötürü, analiz için uygun bir alan oluşturdukları düşünülmüştür. Kendikimliklerini birbirlerinin yansımasından kuran iki ulus-devlet olarak Türk ve Yunanörnekleri karşılaştırmalı bir analiz için gerekli temeli sağlamıştır. Bu bağlamda, tezinana amacı ulusal ortak eril kimliğin oluşumuna odaklanarak ulus-devletlerin içindekibaskıcı cinsiyet ilişkilerine ve uluslara daha yakından bakabilmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGENDER ANALYSIS OF NATIONAL IDENTITY DISCOURSEIN TWO NOVELS: THE CASE OF GREECE AND TURKEYThis thesis study analyzes the construction of a common national self, which bearsthe characteristics of a dominant male figure, over the mirror image of the othernation?s women. It is believed in this thesis work that without examining the complexgender relations and gendered identity politics within national projects, it is notpossible to understand the concept of nation. Accepting that nation is an -imagined-product of modernism and gendered identity construction takes place in the core ofthe creation of nation, it is believed that novels constitute an appropriate field ofanalysis because of their imagined structure and because their subtexts enable theresearcher to focus on the identity production. The cases of Greece and Turkey astwo nation-states that construct their national selves over the reflection of the otherprovide a proper base for a comparative analysis. The main aim of this thesis, in thiscontext, is to come close to the understanding of nations and the oppressive genderrelations within the nation-states focusing on the creation of the male nationalcommon identity.