The relation of freedom and evil in Kant's moral philosophy
Kant'ın ahlak felsefesinde özgürlük ve kötülük ilişkisi
  1. Tez No: 205080
  2. Yazar: SELMA AYDIN BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL Ş. TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kant, özgürlük, kötülük, ahlak, koşulsuz buyruk, Kant, freedom, evil, morality, categorical imperative
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı, özgürlük ve kötülük kavramlarını incelemek ve Kant'ın ahlakfelsefesi bağlamında aralarındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu çalışmada, öncelikleKant'ın özgürlük anlayışı ve bu anlayışın yol açtığı sorunlar incelenmektedir. Ayrıca,özgürlük kavramı ile ?kötülüğe eğilim? biçiminde ifade edilen kötülük kavramının nasıluzlaştırılabileceği tartışılmaktadır. Ek olarak, kötülük kavramının Kant'ın ahlaka ilişkindüşünceleri açısından önemi ortaya konmaya çalışılmaktadır.Kötülük, Kant felsefesinin en çok eleştirilen kavramlarından biridir ve çağdaşlarıtarafından Kant'ın erken dönem düşünceleri ile tutarsız olduğu düşünülmektedir. Kant,?kötülüğe eğilim?in tüm insan soyu için evrensel olduğunu, fakat bu eğilimin insandagerçekte var olan bir kötülük anlamına gelmediğini savunur. nsanlar özgür istençlerinikullanarak (Willkür) iyi ya da kötü olurlar. Bu çalışmada, Kant'ın kötülük anlayışının,Kant ahlakı bağlamında kişinin özgürlüğünün farkına varmasına yardımcı olduğunu önesürülmektedir. Ayrıca, Hristiyan öğretisi olan ?ilk günah? ile benzerliklerine rağmen,Kant'ın kötülük anlayışının dinsel bir sorun olarak ele alınmaması gerektiği, Kant'ınahlak kuramının ve erken dönem düşüncelerinin uzantısı olarak bir özgürlük sorunuolduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Kant'ın erken dönem çalışmaları onun ahlak anlayışınıkavramak için yeterli görünmemektedir. Bu nedenle, Aklın Sınırları çinde Dinçalışmasında kötülük kavramının açıklanması ile Kant'ın ahlak kuramının eksikparçasının tamamlanmış olduğu savunulabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine concepts of freedom and evil, and to clarify theirrelation in terms of Kant?s moral philosophy. In this study, I firstly examine Kant?sunderstanding of freedom and the problems that this understanding leads to. I also discusshow the concept of freedom can be reconciled with the concept of evil expressed in theform of ?propensity to evil?. Additionally, I attempt to show the significance of the notionof evil for Kant?s moral theory.Evil is one of the most criticized concepts of Kant?s philosophy and it is considered asinconsistent with his earlier thoughts by his contemporaries. Kant claims that the?propensity to evil? is universal to all of human race, but it does not mean that humanbeings are actually evil. They become good or evil with their free will (Willkür). In thisstudy, I propose that Kant?s understanding of evil is a concept that helps to conceive one?sown freedom in terms of Kant?s morality. I also try to show that in spite of its similaritieswith the Christian doctrine of ?original sin?, Kant?s conception of evil should not beconsidered as a religious issue; it is a matter of freedom as the extension of his moraltheory and his earlier thoughts. Kant?s earlier works do not seem to be sufficient forcomprehending his moral thoughts. Therefore, it can be proposed that with theintroduction of the concept of evil in the Religion within the Limits of Reason, the missingpart of Kant?s moral theory is completed.