İngiliz ampiristlerinde Tanrı-ahlak-özgürlük ilişkisi (Hobbes, Locke, Berkeley ve Hume'la sınırlandırılmış olarak)
The relation of God, morality and freedom in British ampirsist
- Tez No: 73318
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKUDDÜS BİNGÖL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ İNGİLİZ AMPİRİSTLERİNDE TANRI-AHLÂK-ÖZGÜRLÜK İLİŞKİSİ (Hobbes, Locke, Berkeley ve Hume'la Sınırlandırılmış Olarak) Naci İSPİR Danışman: Prof. Dr. Abdulkuddüs BİNGÖL 1998 Sayfa: 182 Jüri : Prof. Dr. Abdulkuddüs BİNGÖL Bu çalışmanın amacı, ampirist felsefe geleneği içinde yer alan filozofların Tanrı, ahlâk ve özgürlük problemine bakışlarını ve bunlar arasında kurdukları veya kurulabilecek ilişkileri Hobbes, Locke, Berkeley ve Hume'da örnekleyerek ortaya koymaktır. Araştırmamız dört ana bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde, çalışmamıza konu olan filozofların Tanrı anlayışlarını, Tanrının varlığı, ispatlanması, sıfatları ve Tanrı-âlem, Tanrı insan ilişkisi çerçevesinde tasvir etmeye çalıştık. İkinci bölümde, sözkonusu filozofların ahlâk anlayışlarını, ahlâkîliğin ortaya çıkışı, kaynağı ve müeyyidesi ekseninde özellikle Tanrı ve doğa yasası kavramını dikkate alarak inceledik Üçüncü bölümde ise, bu düşünürlerin ahlâkî yükümlülüğün ve sorumluluğun vazgeçilmez şartı olan özgürlük sorununu nasıl izah ettiklerini ve Tanrının varlığı, sıfatları, nedensellik ilkesi ve kötülük problemi açısından meseleye nasıl bir bakış kazandırdıklarını irdeledik. Dördüncü bölümde de, herbir filozofun Tanrı, ahlâk ve özgürlük anlayışları doğlutusunda bu kavramlar arasındaki ilişkiyi nasıl kurduklarını ortaya koyup bu ilişkilerin ortaya çıkarmış olduğu problemlere ve getirilen çözümlere işaret ettik. Sonuçta ise, bu dört filozofun Tanrı, ahlâk ve özgürlük kavramlarına yükledikleri anlamları ve bu konularda ortaya çıkan problemlere bakış açılanndaki farklılıkları göstermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. THESIS THE RELATION OF GOD, MORALITY AND FREEDOM IN BRITISH AMPIRSISTS (Hobbes, Locke, Berkeley and Hume Limited) Naci İSPİR Supervisor: Prof. Dr. Abdulkuddüs BİNGÖL 1998 Page: 182 Jury : Prof. Dr. Abdulkuddüs BİNGÖL The objective of this study is to analyse and reveal the viewpoints of God, morality and liberty of the philosophers placed within the empirical tradition of philosophy. This study is also intended to specify Hobbes, Locke, Berkeley and Hume for the purpose of finding out the relationships that they built up or that might be built up between these problems. The study is composed of four main parts. The first part deals with the concepts of God, the presence and widence of God, the qualities of God as well as the God-world and God-man relationship in these philosophers. The second part is concerned with the moral concepts of these philosophers, especially considering the concepts of God and the law of nature around the axis of its source and emergence. The third part tries to explain how these philosophers but into terms this issue of liberty, the indispensable condition for moral responsibility and life, and how they approached the issue from the aspects of causal principle and the problem of evil. The fourth part is focused on the relationships between these concepts in the way of the understanding of each philosopher of God, morality and liberty; it is also interested in showing the solutions to problems caused by these relationships. In conclusion, we have shown the differences between the viewpoints of these four philosophers of God, morality and liberty.
Benzer Tezler
- İngilizceden alıntı sözcüklerde anlam örgüsü
Başlık çevirisi yok
HAKAN YAZICI
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
DilbilimMarmara Üniversitesiİngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. LEYLA ILGIN
- Teaching EFL through English or content: Implications for foreign language learning
İngilizce'nin yabancı dil olarak eğitimi salt İngilizce yolu ile mi yoksa konu yolu ile mi olmalıdır? Yabancı dil eğitimi için çıkarılacak sonuçlar
ALİ IŞIK
Doktora
İngilizce
1999
Eğitim ve ÖğretimBoğaziçi Üniversitesiİngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CEM ALPTEKİN
- The Effects of teachers beliefs on their instructional practices and decisions in the clasroom
İngilizce'yi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin dil öğrenimi ve öğretimi hakkındaki görüşlerinin sınıftaki uygulama ve kararları üzerindeki olası etkileri
HARİKA SAĞLICAK
Yüksek Lisans
İngilizce
1999
Eğitim ve ÖğretimBoğaziçi Üniversitesiİngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYŞE AKYEL
- The Rainbow and Women in Love: A feminist study
Gökkuşağı ve Aşık Kadınlar: Feminist çalışma
TALİP ESMER
Yüksek Lisans
İngilizce
1999
İngiliz Dili ve EdebiyatıAnkara ÜniversitesiBatı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÜNAL AYTÜR
- New historicism in theory and fiction: A study of three contemporary British novels (Graham Swift's Waterland, A.S. Byatt's Possession and Derek Beaven's Newton's Niece)
Edebiyat kuramı ve romanda yeni tarihselcilik: Üç çağdaş İngiliz romanı üzerine bir çalışma (Graham Swift'in Waterland'ı, A.S. Byatt'ın Possessian'ı ve Derek Beaven'ın Newton's Niece'i)
AYTÜL ÖZÜM
Doktora
İngilizce
1999
İngiliz Dili ve EdebiyatıHacettepe Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SERPİL OPPERMANN