Posttraumatic growth and psychological distress among rheumatoid arthritis patients: An evaluation within the conservation of resources theory
Romatoid artrit hastalarinda travma sonrasi gelişim ve psikolojik sikintilar: Kaynaklarin korunmasi kurami kapsaminda bir değerlendirme
  1. Tez No: 205086
  2. Yazar: GÜLAY DİRİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURAY KARANCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma Sonrası Gelişim, Psikolojik Sıkıntılar, Depresyon veKaygı, Romatoid Artrit, Kaynaklar, Kaynakların Korunması Kuramı, Posttraumatic Growth, Psychological Distress, Depression and AnxietyRheumatoid Arthritis, Resources, Conservation of Resources Theory
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Romatoid artrit psikolojik sıkıntılar yaşanmasına neden olan kronik veilerleyici bir hastalıktır. Kaynakların korunması kuramı ise Hobfoll (1988, 1989)tarafında son yıllarda geliştirilmiştir. Bu kurama göre psikolojik sıkıntılar kaynakkaybına yönelik tehdit, kaynakların kaybı ve/veya kaynak yatırımı yapıldıktan sonrayeni kaynak kazanılamamasına yönelik tepkilerden kaynaklanmaktadır. Dindarlık, başetme yolları, başa çıkma özyeterliği ve sosyal destek önemli kişisel kaynaklardır vebireyi psikolojik sıkıntılar yaşamaktan koruyan faktörler olarak bulunmuşlardır. Buçalışmanın amacı dindarlık, algılanan sosyal destek, baş etme yolları, kaynak kaybı veartrit özyeterliği, sosyodemografik ve hastalıkla ilgili değişkenlerin psikolojiksıkıntılara (kaygı ve depresyon) ve travma sonrası gelişime olan etkilerininincelenmesidir. Ayrıca COR kuramını kronik, ilerleyici bir hastalıkta test etmektir.Ankara Numune Hastanesinin Romatoloji ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonkliniklerinde 117 hastaya 8 ölçek uygulanmıştır. Sonuçların değerlendirilmesinderegresyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, kadın olmak, yorgunluk düzeyi,kaynak kaybı, çareşiz baş etme ve algılanan sosyal destek kaygıyı yordamada anlamlıbulunmuştur. Hastalığın günlük aktiviteleri etkileme düzeyi, kaynak kaybı, problemodaklı baş etme ve artrit öz yeterliği depresyonu yordamada anlamlı bulunmuştur.Kadın olma, hastalık şiddeti, algılanan sosyal destek ve problem odaklı baş etmetravma sonrası gelişimi yordamada anlamlı bulunmuştur. Algılanan sosyal destekdepresyon ve genel psikolojik sıkıntılar ile ilişkili bulunmazken kaygı ve travmasonrası gelişim ile ilişkili bulunmuştur. Dindarlık ne psikolojik sıkıntılar ne de travmasonrası gelişim ile ilişkili bulunmamıştır. Çalışmanın sonuçları ilgili literatürçerçevesinde tartışılmıştır. Ayrıca çalışmanın kısıtlılıkları, klinik göstergeleritartışılmış ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic, deteriorative disease, which leads topsychological distress. `Conservation of Resources theory (COR)? is a relativelyrecent stress model, developed by Hobfoll (1988, 1989). This resource-orientedtheory is based on the assumption that psychological stress is a reaction to a threat ofloss of resources, loss of resources and/or lack of resource gain after investment inresources. Religiousness, coping abilities, coping self-efficacy and social support arevery important personal resources, which have been found to protect individualsagainst psychological distress. The aim of the present study was to examine thepredictive values of socio-demographic and illness related variables, religiousness,perceived social support, ways of coping, resource loss and arthritis self efficacy forboth psychological distress (anxiety and depression) and posttraumatic growth (PTG)of RA patient. In addition, the COR theory was tested for a chronic debilitatingillness. Data were collected by administering eight scales to one hundred andseventeen RA patients in the Rheumatology and Physical Medicine and RehabilitationClinics of Ankara Numune Hospital. As a result of the regression analysis, it wasfound that being female, fatigue, resource loss, helplessness coping and perceivedsocial support were significant predictors of anxiety. Impact of illness on dailyactivities, resource loss, problem solving coping and arthritis self-efficacy weresignificant predictors of depression. Gender, perceived severity of the illness,perceived social support and problem solving coping were significant predictors ofPTG. Perceived social support was not related to depression and total psychologicaldistress whereas it was related to anxiety and PTG. Religiousness was not related topsychological distress and PTG. The results of the study were discussed within therelevant literature, shortcomings of the current study, clinical implications andsuggestions for future research were proposed.