The theory of passions in Cartesian philosophy
Kartezyen felsefede tutku kuramı
- Tez No: 205087
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Tutkular, Kartezyen Fizyoloji, Kartezyen Etik, Erdem, stenç, Passions, Cartesian Physiology, Cartesian Ethics, Virtue, Reason, Will
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tezin amacı Kartezyen felsefedeki tutku kavramını incelemektir.Descartes'in Prenses Elizabeth'e mektupları ve Tinin Tutkuları'nda (Lespassions de l'âme) ortaya koyduğu tutkuların doğası, özellikleri ve nedenleriniincelenmektedir. Bu tez tutkuların fiziksel mekanizması ve tutkuların tinle olanilişkisini inceleyerek Descartes'in etik anlayışını açıklamayı amaçlamaktadır.Bunun yanında Kartezyen etikte us ve istencin rolü ve gerekliliğitartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the passions in Cartesian philosophy. Itanalyses the nature, characteristics and the causes of passions as discussed byDescartes in his correspondence with Princess Elizabeth and his last book ThePassions of the Soul (Les passions de l?âme). This thesis purports to explainDescartes? ethical view by examining the physical mechanism of the passionsand their relation to the soul. The reason, will and their essential roles inCartesian ethics are discussed.